O slávnych psích hrdinoch sme už písali, preto je teraz rad na ich mačacích priateľoch. Aké mačky sa navždy zapísali do histórie? 

Félicette

Prvá a zatiaľ jediná mačka, ktorá kedy letela do vesmíru bola Francúzska. Najprv vedci vybrali kocúra, ktorému sa ale pravdepodobne na nebezpečnú výpravu veľmi nechcelo a tak chvíľu pred štartom utiekol. Félicette let prežila a v poriadku sa vrátila späť na Zem. 

Creme Puff

Americká mačka je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako najdlhšie žijúca mačka.  Dožila sa 38 rokov a 3 dni. Jej majiteľ mal mačiek niekoľko a viacej z nich sa dožilo neobvykle vysokého veku. Zatiaľ čo vedci majú názor, že za to mohla strava (morčacie mäso, brokolica alebo káva či víno), majiteľ Jake Perry je presvedčený, že väčšiu zásluhu má hlavne jeho láska a starostlivosť.
 

Stubbs

Keď malého kocúrika zachránila jeho budúca majiteľka z krabice, bol najslabší, najmenší a chýbal mu chvost. Napriek tomu sa skoro stal obľúbencom celého mestečka a nakoniec ho ľudia zvolili za starostu, ako formu protestu. Aspoň sa to takto hovorí. V skutočnosti mesto, v ktorom žil, bolo príliš malé, aby malo starostu. Napriek tomu bol Stubbs medzinárodne známy. 

Sam

Kocúr, ktorý mal naozaj deväť životov. Patril námorníkovi, ktorý zomrel pri potopení lode. Z 2 200 ľudí, ktorí boli na palube sa zachránilo iba 115. A Sam. Námorníci, ktorí ho zachránili, si ho nechali na svojom torpédoborci, ktorý, ale o niekoľko mesiacov vybuchol a potopil sa. Prežilo 159 námorníkov. A Sam. Námorníci ho začali prezývať nepotopiteľný Sam a vzali ho ako maskota na lietadlovú loď. Chvíľu na to, sa loď potopila. Tentokrát zahynul jediný človek, ale námorníci sa rozhodli už viac neriskovať a Sama nechali na súši. Býval u guvernéra Gibraltáru. Tam sa dožil 15 rokov.  
 

Casper

Kocúr, ktorého si jeho majiteľka adoptovala z útulku, miloval autobusy. Preto vždy, keď jeho panička bola v práci, odišiel z domu na autobusovú zastávku, spôsobne počkal v rade cestujúcich, nastúpil do svojho obľúbeného autobusu, sadol si na sedačku a vychutnal si okružnú jazdu po meste. Potom opäť vystúpil na svojej zastávke a vrátil sa domov. Aj keď sa ho jeho majiteľka snažila zavrieť v dome, aby sa mu na ceste niečo nestalo, vždy si našiel cestu von.