V našej republike dlhodobo pribúda detí s nadváhou i obezitou a pandémia tento rast ešte o niečo urýchlila. V rámci EÚ sa pohybujeme na predných miestach, čo sa detskej nadváhy týka. Čo je pri prevencii nadváhy dôležité?
 
Raňajky
Nie nadarmo sa im hovorí najdôležitejšie jedlo dňa. Pripravte dieťaťu chutné a sýte raňajky. Príkladom môže byť biely nesladený jogurt, müsli a ovocie alebo ovsená kaša s ovocím a orieškami. Zo slaných raňajok určite nešliapnete vedľa s vajíčkami, či už natvrdo, miešanými alebo vo forme volského oka.

Voda
Najčastejšou tekutinou, ktorú dieťa pije, by mala byť voda. Pokiaľ ju budete podávať dieťaťu odmalička, bude na ňu zvyknuté a nebude mať s jej pitím problém. Pokiaľ je vo vašej lokalite tvrdá voda, obstarajte si filtračnú kanvicu. Tiež dohliadnite na to, aby dieťa pilo dostatočne.
 

Desiata/Olovrant
V ideálnom prípade chystajte dieťaťu desiatu/olovrant vopred. Snažte sa pripraviť také, ktoré im budú chutiť a zároveň nepôjde iba o prázdne kalórie. Pečivo vyberajte celozrnné, kupujte šunku s vysokým obsahom mäsa a vždy pridajte nejakú zeleninu alebo ovocie.

Jedzte spolu
Pokiaľ dieťa chodí do školy a vy do práce, asi nebudú spoločné obedy úplne možné. Skúste sa ale spoločne u stolu zísť trebárs na večere alebo na víkendové obedy. Neberte si k stolu telefón, nezapínajte televíziu a nečítajte ani noviny. Sústreďte sa na jedlo, neponáhľajte sa a akonáhle budete plní, prestaňte jesť.
 

Zakázané ovocie
...chutí najlepšie. Preto dieťaťu nezakazujte sladkosti a ani mu ich nedávajte za odmenu. Sladkosti nie je potrebné jesť každý deň a určite ich nemusíte mať doma do zásoby. Ale keď si raz za čas za vreckové dieťa kúpi čokoládovú tyčinku, k narodeninám bude chcieť šľahačkovú tortu alebo vás na výlete požiada o zmrzlinu, nie je to problém a zakazovanie bude mať skôr opačný efekt.

Cvičenie
U cvičenia je to jednoduché. Stačí, aby sa dieťa venovalo športu, ktorý ho bude baviť. Môže to byť plávanie, beh, futbal, hokej, lezenie alebo trebárs tancovanie či balet. Najdôležitejšie je, aby ho to bavilo a aby sa necítilo do športu tlačené.
 
Všetky tieto rady môžete začať praktikovať kľudne ešte dávno predtým, než sa vám dieťa narodí. Ak však už dieťa máte, ide o spôsob, ako zdravý životný štýl v rodine o niečo vylepšiť. Pokiaľ ale už riešite obezitu či nadváhu, je najlepšie sa o tom poradiť s pediatrom, ktorý odporučí najvhodnejší postup.
 

V Českej republike dlhodobo pribúda detí s nadváhou i obezitou a pandémia tento rast ešte o niečo urýchlila. V rámci EÚ sa pohybujeme na predných miestach, čo sa detskej nadváhy týka. Čo je pri prevencii nadváhy dôležité?