Chystáte sa behom Vianoc navštíviť známych, ktorí majú dieťa a vy neviete, čo mu vybrať za darček? Presne preto sme pre vás dnes nachystali tento článok, ktorý slúži ako príručka pre tých, čo si nevedia rady. Samozrejme v ideálnom prípade je najlepšie sa opýtať rodičov, čo dieťa potrebuje, čo ho baví a čomu sa venuje. Stáva sa ale, že to z rôznych dôvodov nie je možné a tak prinášame nejaké tipy a rady, aby sa vám podarilo vybrať ten najkrajší možný darček. 
 

Bábätko


Pre čerstvo narodené bábätká sú najlepším darčekom plienky, ktoré používa úplne každá mamička a ktorých je nedostatok. Ideálne siahnite po nejakých šetrných a pokiaľ viete, že je rodina naklonená ekológií, vyberte nejaké rozložiteľné. Ďalšou možnosťou je zaobstarať darčekovú kartu do drogérie, aby si mohli sami vybrať, čo potrebujú. 
 
 

1 – 3 roky


Pre dieťa, čo už chodí a rozpráva sú skvelým darčekom akékoľvek výtvarné potreby. Pokiaľ vyberiete nejaké ľahko umývateľné, budete mať u rodičov veľké plus. Pokiaľ vyberiete čokoľvek s trblietkami, budete mať veľké plus u dieťaťa. Skvelou voľbou sú farby do vane a taktiež modelína do vane - pokiaľ má teda rodina vaňu.  
 

4 – 5 let


Predškoláci určite uvítajú puzzle. Pokiaľ tušíte, aký je ich obľúbený rozprávkový hrdina, určite vyberte puzzle s týmto motívom. Originálny a osobný darček je nechať vyrobiť puzzle z fotografie. Tak môžete darovať puzzle, z ktorých sa zloží vaša spoločná fotka alebo napríklad fotka vašeho psa - všetky deti milujú zvieratá. 
 
Taktiež sa určite nespletiete keď prinesiete Duplo, najlepšie také, v ktorom sú postavičky, dopravné prostriedky a zvieratá. Dievčatá budú nadšené z bábik a výbavy pre ne - oblečenie, fén, žehličky, vaňa, postieľka a podobne. 
 
 

6 – 9 let


Pre staršie deti môžete kúpiť Lego alebo inú stavebnicu. Dievčatká uvítajú korálky, náramky, sponky a ďalšie skrášľovacie pomôcky. Môžete siahnuť aj po knižkách, pokiaľ neviete obľúbený žáner, tak radšej vyberte nejakú nestarnúcu klasiku primeranú veku. 
 
Skvelým darčekom pre celú rodinu sú i rôzne stolné hry - medzi najznámejšie patrí napríklad trebárs Activity, kde je i detská verzia, Dostihy a stávky, Ego, Scrabble, Double, pexeso (taktiež sa dá vyrobiť z vlastných fotografií) a ďalšie.
 

10 – 12


Okrem už zmienených kníh, hier a Lega, môžete starším deťom darovať slúchadlá (tie sa vždy hodia), dievčatám hrebeň (trebárs cestovnú verziu) alebo náušnice (nejaké jednoduché, aby bola väčšia šanca, že sa trafíte do vkusu). 
 
 

13+


S dospievajúcimi (ani ich už nemôžeme označiť ako deti) je to ťažšie - začína puberta a žiadny dospelý im nerozumie. Skúste im dať napríklad poukaz do kina, do drogérie alebo do obchodu s oblečením. Skúsiť môžete i nejakú kozmetiku, čím neutrálnejšiu, tým lepšie - takže napríklad deodoranty bez výraznej vône, krémy na ruky, šampón a kondicionér, sprchové gély balzamy na pery atď. Dá sa povedať, že v tejto vekovej kategórií už darčeky začínajú byť podobné, ako pre dospelých. Deti sa každopádne dospelo cítia a tak ich poteší, že ich tak vníma aj návšteva. 

Snáď vám tieto tipy pomohli a keď pôjdete nabudúce na návštevu k rodine s deťmi, pustíte starosti s darčekmi z hlavy.☺