Osie hniezda alebo včelie úly? Alebo trebárs osie úly a včelie hniezda? Je úplne jedno, ako tento druh vianočnej dobroty pomenujete. Tak či tak ide o jednu z najtradičnejších cukroviniek, ktoré sa veľmi často objavujú na slovenských stoloch behom vianočného obdobia. Vosí hnízda nebo včelí úly? Nebo třeba vosí úly a včelí hnízda? Je úplně jedno, jak tento druh cukroví pojmenujete. A je to celkom logické - chutí výborne, je nepečené a teda rýchlo hotové a dá sa obmieňať ako cesto, tak i nápalň. Vďaka tomu je vysoká pravdepodobnosť, že si medzi variantami každý vyberie. 
 
Poďme sa zamerať na náplne a na päť rôznych možností, ktoré by vás možno ani nenapadli vyskúšať. 
 
 
1) Alkoholová

Rum je u nás typický vianočný alkoholový nápoj, ktorý má po ruke každá gazdinka. Svoje miesto má totiž v hromade vianočných koláčikov a napriek tomu, že sa jeho nezameniteľná chuť dá samozrejme nahradiť umelými arómami, mnohí nedajú dopustiť na klasiku. A aký ďalší alkohol môžete do vianočných koláčov použiť? Záber je dosť široký ú do masla s cukrom môžete primiešať napríklad vaječný likér, kávový likér, ale i mandlový likér. A kľudne si môžete trochu zaexperimentovať a pridať pár kvapiek vášho obľúbeného nápoja. 
 
2) Ovocná

Maslo, cukor a rozmixované ovocie. Tak jednoduché a pritom to ponúka toľko možností - broskyne, jahody, čučoriedky...Fantázií sa medze nekladú. Vyskúšať môžete aj ovocnú šťavu. Cukrovinky budú sviežejšie a medzi záplavou dobrôt z múky, cukru a masla bude príjemná zmena ochutnať niečo ovocné. 
 
 
3) Bez masla

Pokiaľ máte alergiu na laktózu, neznamená to, že byste sa museli vzdávať aj obľúbených cukroviniek. Iba do náplne miesto klasického masla dajte napríklad kokosový alebo sezamový olej, prípadne vyskúšajte orechové maslá - arašidové, kešu, mandľové, jednoducho aké máte najradšej. 
 
4) Rýchle

Pokiaľ už nemáte čas na mixovanie, šľahanie a miešanie, tak do úlu dajte jednoducho trochu marmelády. Uvidíte, že to bude chutiť minimálne rovnako dobre ako maslové varianty a malá zmena v záplave maslových dobrôt vám určite príde vhod.
 
 
5) Bez alkoholu

Či už sa chystáte posadiť za volant, alebo chcete vianočné dobroty pripraviť pre deti, pravdepodobne uvítate variantu bez rumu. Síce by pár kúskov nevadilo ani pri šoférovaní a ani pre nezletilých, ale istota je istota a aspoň sa nebudete musieť strážiť a pokojne môžete zjesť celú krabicu. 
 
Miesto rumu teda pridajte vanilkový puding, umelú arómu alebo trebárs javorový sirup či agávový sirup (sú dosť sladké, takže cukor už vynechajte). Môžete skúsiť primiešať aj vašu obľúbenú kávu. 
 
A aké varianty najčastejšie robíte vy?