Jeseň je v plnej sile, každú chvíľu prší a tak nemôžeme byť celé dni na ihrisku, pri vode, či na bicykli, ako pred pár mesiacmi. Ako sa teda zabaviť, keď musíme byť zavretí doma s malým neposedom, ktorý by chcel niečo robiť, no nevie čo? Poďme spojiť zábavu a úžitok a skúsme vyrobiť nejaké jesenné dekorácie do nášho bytu. Dnes sme pripravili tie najjednoduchšie nápady, ktoré zvládnu aj deti do dvoch rokov. 

1) Ježko
Ježka si môžete vyrobiť hneď niekoľkými spôsobmi. Z papiera vystrihnete jeho obrys a deti môžu nastrihať chrbát ako bodlinky alebo na neho nalepiť listy. Ďalšou možnosťou je vziať zemiak, nakresliť alebo nalepiť očká a ňufáčik a deti potom napichajú špáradlá miesto bodliniek. 

2) Tekvica
Na výrobu skutočných tekvicových lamp je nepostrádateľná asistencia dospelého, ale papierové tekvičky zvládne dieťatko vyrobiť samo. Pripravte mu iba nastrihané prúžky papiera a lepidlo. 
 

3) Muchotrávka
Z červeného papiera vystrihnite polkoliesko a nechajte deti, nech si ho nalepia na papier, dokreslia nohu, potom na maličké kúsky nastrihajú obyčajný biely papier. Kúsky potom skrčia a nalepia miesto typických bodiek muchotrávky. 

4) Hríbiky zo žaluďa 
Kúsok plastelíny, žaluď a škrupinka z vlašského orecha - to je všetko, čo budete potrebovať. Na žaluď (bez klobúčiku) pripevníte polovicu škrupinky a výsledný hríbik zasadíte do kúska plastelíny. Teraz stačí iba vyfarbiť klobúk a dekorácia je hotová. 
 

5) Svietniky
Stačí vám prázdny a čistý pohár a akékoľvek farby, ktoré držia na skle. Deti nechajte, nech si pohárik vymaľujú akými motívmi chcú, prípadne môžu nalepiť rôzne trblietky, hviezdičky alebo nálepky. Potom už iba vložíte sviečku a zapálite. 

6) Postavičky z gaštanov
Jesenná klasika. Všetky deti milujú zber gaštanov, ktoré sa nám potom kopia doma, pokiaľ ich zas nevyhodíme von. Skúste nazbierať čerstvé gaštany, vyzbrojte sa špajdľami (a staršie deti trebárs vývrtkou) a pusťte sa do práce. Je jedno, či vyrobíte napríklad stonožku, alebo trojhlavého draka - deti sa zabavia na celé popoludnie a ani pri tom nenarobia taký neporiadok, ako obvykle. 
 

7) Veniec na dvere
Veniec na dvere nemusí byť dokonalý, plný sušených kvetov a zakúpený v kvetinárstve. Zvlášť, pokiaľ bývate v paneláku a nechcete riskovať, že si ho niektorý zo susedov vypožičia. Vystrihnite z papiera (ideálne z kartónu) kruh, na ktorý môžu deti lepiť listy, gaštany, žalude, šípky, jarabiny, šišky a čokoľvek ďalšie, čo vás napadne. 
Tak do čoho sa s deťmi pustíte, keď bude zas celý deň pršať?