Dva mesiace prázdnin utiekli ako voda a za chvíľu nás čaká prvý školský deň. Najviac sa asi tešia prváci, ktorí už majú doma pripravenú novú školskú aktovku s peračníkom plným zastrúhaných pasteliek. Tešia sa na to, ako si ju budú môcť prvýkrát vziať na chrbát, do ruky dostanú kornút plný sladkostí a vyrazia do toho dospeláckeho školského sveta.

Rodičia sa zrejme trocha obávajú, či na niečo nezabudli, či zariadili všetko potrebné a dúfajú, že to ich drobec zvládne bez plaču.

Poďme sa teda pozrieť na nejaké tipy, ktoré vám pomôžu nabehnúť na nový režim.
 

1) Rutina
 
Väčšina detí (a aj veľká časť dospelých) má najradšej, keď ich dni majú presný poriadok, ktorý sa príliš nemení. Dáva im to pocit istoty a bezpečia. Preto môže deťom začiatok školy uľahčiť pravidelný režim - ráno vstať, raňajky, do školy, zo školy, olovrant, úlohy, hry, večera a spať. Deti si na novú situáciu rýchlejšie zvyknú a za chvíľu pre nich bude chodenie do školy úplnou samozrejmosťou.

2) Zdravie

Ak vaše dieťa začne prvýkrát chodiť pravidelne do kolektívu rovnako starých detí (a je jedno, či ide o školu alebo o škôlku), je veľká pravdepodobnosť, že zo začiatku bude často choré. Preto mu posilňujte imunitu a nepodceňujte prvé náznaky choroby, naučte dieťa, aby si vždy pred jedlom umylo ruky a aby chodilo primerane oblečené.
 

3) Možné komplikácie

Môže sa stať, že pri nástupe do školy zistíte, že vaše dieťa potrebuje okuliare, trpí dyslexiou, dysgrafiou, prípadne inou poruchou. Dávajte preto hlavne zo začiatku pozor, či vaše dieťa nemá s niečím problém. Čím skôr poruchu objavíte a začnete pracovať na náprave, tým lepšie.

4) Krúžky

Ak sa vás zatiaľ škola ani škôlka netýka, môžete pre svoje dieťa vybrať záujmový krúžok primeraný jeho veku. Tak si zvykne na pravidelné chodenie do nejakej inštitúcie, na kolektív detí aj na prítomnosť učiteľa a neskorší nástup do škôlky prípadne školy, bude ešte o niečo ľahší.

5) Raňajky

Hovorí sa, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Keď do seba ráno hodíte rožok, zatiaľ čo bežíte na autobus, budete rýchlejšie unavení a viac hladní, než keď v pokoji zjete plnohodnotné jedlo. Skúste teda deti odmalička učiť, že je lepšie vstať o desať minút skôr a poriadne sa naraňajkovať. Je jedno, či budú raňajkovať slané alebo sladké, müsli s jogurtom alebo miešané vajíčka. Ideálne samozrejme, je skombinovať sacharidy, bielkoviny aj tuky, aby detské telo čerpalo výhody zo všetkých makroživín.
 

6) Psychika

Veľmi dôležitá je aj psychická pohoda, a to nielen detí, ale aj vaša. Keď budete vynervovaní a v strese, deti to vycítia a budú sa báť. Keď budete v pokoji a poviete im, že škola ich určite bude baviť a budú tam chodiť radi, upokojíte ich, budú vám veriť a nakoniec sa to stane pravdou.
 

Tak veľa šťastia všetkým novým prváčikom! :)