InšpiráciaRodičovstvoAko zoznámiť maznáčika s bábätkom

5 praktických tipov, ako zoznámiť psa a mačku s novorodencom

  19. Marec 2024,    7 min. prečítanie,
Nejeden majiteľ psíka či mačky už o svojom zvieracom miláčikovi povedal, že ho vníma takmer ako svoje dieťa. Čo keď sa ale do rodiny s domácim maznáčikom pridá skutočné bábätko?

Očakávať, že si maznáčik bez akejkoľvek prípravy len tak zvykne, je veľmi optimistické až naivné. V tomto článku sa preto pozrieme na kľúčové kroky, ako pripraviť vášho maznáčika na príchod nového člena rodiny.

Obdobie pred bábätkom

1. Plánujte dopredu

Ak plánujete bábätko, začnite s prípravou maznáčika s predstihom. Dlhodobé a konzistentné uplatňovanie zmien životného štýlu je dôležité preto, aby maznáčik nevnímal bábätko ako príčinu množstva náhlych a silných zmien v rutine.

Čím skôr teda s prípravou maznáčika začnete, tým lepšie pre všetkých. Aké konkrétne kroky môžete podniknúť?
 
  • Nachystajte si vybavenie pre bábätko vopred. Tento krok je logický a prirodzene by ste ho podnikli aj sami. Je však dôležité maznáčikov s týmto vybavením zoznámiť.
    • 🐶 Psi: Nechajte psíka oňuchať všetko vybavenie. Naučte ho rozlišovať medzi hračkami preňho a hračkami pre bábätko. A nakoniec nezabudnite na prechádzky brať aj kočík, aby si naň psík zvykol.
    • 🐱 Mačky sú veľmi citlivé na nové podnety. Akékoľvek pohyblivé alebo hlasné hračky im preto ukážte vopred. Nechajte ich oňuchať postieľku, plienky a ďalšie veci, ktoré si pre bábätko zaobstaráte.
  • Postupne zmeňte denný režim. Maznáčikovia potrebujú pre spokojný a pokojný život predvídateľnosť. Pravidelná rutina je pre nich kľúčová. Zmeny, ktoré so sebou prináša novorodenec, tak dokážu maznáčikov ľahko rozrušiť.
  • Napriek ich rozdielom je pre 🐶 psov aj 🐱 mačky rutina rovnako dôležitá. Aj váš maznáčik sa zrejme budí, zaspáva aj kŕmi v rovnaký čas. Zmení bábätko čas niektorej z týchto aktivít? Kŕmite mačku zvyčajne vy o piatej ráno, ale dohodli ste sa s mužom, že ju po pôrode bude kŕmiť on o ôsmej? Vypracujte si plán s očakávanými zmenami a postupne ich zaveďte do rutiny.
  • Nastavte si hranice. Spal s vami maznáčik v posteli, ale po bábätku sa to zmení? Postupne a s predstihom ho preučte na nové pravidlá. Nepreceňujte pritom jeho mentálnu kapacitu – zmeny návykov na maznáčikov majú veľký vplyv a nezvládnu sa prispôsobiť všetkým naraz.
Štúdia z roku 2022 skúmala vplyv pandémie na správanie maznáčikov. Psy prejavovali zvýšené úzkosti kvôli náhlym zmenám spánkového režimu a vynechávaniu prechádzok. Dlhodobá prítomnosť a zvýšená pozornosť od majiteľov ale zlepšila ich celkové správanie. Zmeny v rutine je preto lepšie avizovať. Nezabúdajte tiež tráviť s maznáčikom spoločný čas osamote.
  • Buďte dôslední. Je to ťažké, ale musíte v stanovovaní hraníc vytrvať a nenechať sa obmäkčiť. Ak chcete, aby sa maznáčik naučil spať v pelechu a nie u vás, nedovoľte mu v slabej chvíľke vrátiť sa do starých koľají. Vysiela to mätúce signály a bude preňho ťažšie naučiť sa fungovať podľa nových pravidiel. Keď už chcete pravidlá porušiť, robte to s určitou pravidelnosťou.
  • Tréning poslušnosti. Tento bod platí hlavne pre 🐶 psíkov. Zvážte možnosti výcviku vo vašom okolí, ako sú profesionálni tréneri alebo psie škôlky. Medzi zásadné zručnosti pri príprave na bábätko patrí sadnúť, ľahnúť, počúvať na povel a hlavne neskákať.
  • Tvorte pozitívne asociácie. Pozitívne posilnenie je účinnou výchovnou metódou, založenou na odmeňovaní žiadúceho správania (maškrtou, pohladením a pod.). Maznáčik si tak s dieťaťom spojí príjemné zážitky.
  • Za žiadnych okolností na maznáčika v prítomnosti bábätka nekričte a nebite ho – dosiahnete tak opačný efekt, kedy si ho spojí s touto negatívnou skúsenosťou. V prípade nežiaduceho správania ho opatrne nasmerujte k tomu správnemu a následne ho odmeňte.
    • 🐶 Psi: Ukoristil si psík nejakú z hračiek či vecí patriacich dieťaťu? Nesnažte sa mu ju vytrhnúť a nezvyšujte hlas. Táto hračka totiž nesie pach bábätka, a rozhodne nechcete, aby si ju psík spojil s krikom. Radšej mu ju vymeňte za alternatívu v podobe jeho obľúbenej hračky alebo pochúťky.
Podľa metaštúdie z roku 2016 majú averzívne metódy trénovania (teda tresty) silné negatívne účinky na psychické aj fyzické zdravie psov. Ich dôsledkom môže byť napríklad zvýšená agresivita a stres.

2. Pripravte ich zmysly

Zvieratá sú veľmi zmyslovo citlivé. Príchod bábätka so sebou prináša silné a nové vnemy: neznámy pach, prudké pohyby a hlasné zvuky. Aby nedošlo k náhlemu zmyslovému prehlteniu, pripravte maznáčikov na túto skúsenosť skôr.
  
  • 👃 Čuch. Pred samotným zoznámením umožnite maznáčikovi navnímať pach bábätka z oblečenia alebo dečky. To isté urobte s telovými krémami a ďalšími predmetmi, ktoré pre bábätko budete používať. Zapojte tiež pozitívne asociácie s pohladením a obľúbenou maškrtou.
  • 🖐️ Hmat. Keď sa novorodenci stanú batoľatami, začnú objavovať svet dotykom, ťahaním a stláčaním. Aby ste na to maznáčika pripravili, nemusíte sa ho dotýkať spôsobom, ktorý sa mu nepáči. Naučte sa viac o jeho reči tela, aby ste mohli rozpoznať varovné signály skôr, ako ho bábätko podráždi.
  • 👁️ Zrak. Aby si zvieratko zvyklo, že vo svojom teritóriu bude vídať malého človiečika, môžete si zaobstarať bábiku, s ktorou budete simulovať situácie s novorodencom.
  • 👂 Sluch. Vopred vystavte maznáčika zvuku detského plaču, aby ste predišli nepredvídateľnému správaniu. Nahrávky mu púšťajte hlavne v časti bytu, kde sa bábätko bude nachádzať.

3. Zmeny v prostredí: dajte im čas aj priestor

  • ⌛ Čas: So svojim maznáčikom nebudete môcť tráviť toľko času, ako predtým. Pripravte ho teda na odlúčenie alebo trávenie času s hlídačkou. Naučte ho tráviť čas osamote v prostredí, ktoré považuje za bezpečné a pozná  ho. Začnite pár minútami každý deň a postupne interval predlžujte.
  • 🏠Priestor: Okrem nového nábytku možno urobíte aj iné organizačné zmeny a maznáčik tak nebude môcť chodiť do miestnosti, ktorú predtým navštevoval. Určite si vopred, kam vstúpiť smie. Venujte mu vlastné miestečko, kam môže ustúpiť, pokiaľ ho bábätko zmyslovo vyčerpá.
    • 🐶 Psi, hoci často vnímaní ako extrovertní a sociálni, tiež potrebujú svoj pokoj. Vlastná búda alebo pelech v súkromí, kam bábätko nevstúpi, môžu pomôcť ich blahobytu.
    • 🐱 Mačky sú pomerne citlivé na zmeny v priestore a môžu na ne reagovať častým schovávaním sa alebo pocikávaním. Vyhraďte im preto miestečko, na ktoré sú zvyknuté, a kam na nich dieťa nedočiahne.

Bábätko je na svete – čo teraz?

Pripraviť si plán na deň D je dôležité. Má sa o maznáčika v deň pôrodu kto postarať? Necháte ho doma osamote? Čo ak sa váš pobyt v pôrodnici natiahne? V potenciálne hektickej situácii nie je nič lepšie, ako byť pripravený. 

4. Ako na úspešné prvé stretnutie?

Po všetkých prípravách, ktoré ste mali možnosť podniknúť, prichádza tá veľká chvíľa. Pred ňou by ste sa mali s maznáčikom ešte stretnúť osamote: čerstvé matky maznáčikovi voňajú trochu inak, po dobe odlúčenia vás navyše bude chcieť nadšene privítať. Opatrnosťou rozhodne nič nepokazíte.

Prvé stretnutie s bábätkom by malo prebehnúť s istým odstupom, aby sa maznáčik príliš nerozrušil. Dajte mu čas, aby si zvykol na nové podnety. Až po niekoľkých dňoch sa pod dohľadom pokúste o bližší kontakt. Bábätko by malo byť pre zvýšenú bezpečnosť vo vyvýšenej pozícii.

Pamätajte, že pre oboch vašich miláčikov ste vzorom na posúdenie situácie. Nech už dôjde k čomukoľvek, reagujte, ak je to možné, pokojne.
  • 🐶 Psi: Obzvlášť väčšie psíky pri stretnutí zo začiatku radšej držte na vôdzke, aby ste mali istotu, že máte situáciu pod kontrolou.
  • 🐱 Mačky sa naopak nesnažte nijako zadržiavať. Nechajte im slobodu pohybu a v prípade nežiaduceho správania využite pozitívne posilnenie.

5. Ďalšie opatrenia

  • Bezpečnosť na prvom mieste. Akokoľvek veľmi maznáčikovi veríte, nenechávajte ho s bábätkom osamote – a to ani ak ide o batoľa. Zvieratko nevie, ako s bábätkom zaobchádzať a môže mu neúmyselne ublížiť, to isté ale platí aj opačne. Nepokladajte dieťatko na zem, vždy by malo byť mimo dosahu maznáčika.
  • Hygiena a zdravie. Nezabudnite na pravidelné návštevy veterinára spojené s odčervením. Dodržujte základné hygienické návyky, ako je umývanie rúk. Vyčleňte maznáčikovi miesto na hračky, kŕmenie a toaletu, a oddeľte ho od zóny, ktorú venujete dieťaťu.
    • 🐶 Psi môžu chcieť po zoznámení olízať bábätku tvár. Odborníci odporúčajú, aby k tomu v prvých mesiacoch nedošlo: novorodenci na to nemajú dostatočne vyvinutý imunitný systém.
    • 🐱 Mačky je dobré pravidelne vyčesávať, aby bábätko nevdýchlo ich chĺpky.
  • Pes/mačka žiarli. Žiarlivosť sa u maznáčikov prejavuje opakovaním prejavov správania, ktorými si v minulosti získali vašu pozornosť, napríklad skákanie, kňučanie, či iné zvuky a pohyby. Zapojiť maznáčika do aktivít s bábätkom môže pomôcť. Určite nechcete, aby si myslel, že mu venujete pozornosť, len keď dieťa nie je prítomné.
    • 🐶 Psi: Vadí vám, že psík skáče na mieste a šteká? Začnete si ho vždy viac všímať práve vtedy, keď tieto veci robí? Neodmeňujte ho za nežiaduce správanie, ktorým si chce získať vašu pozornosť. Opäť môže pomôcť aplikovať pozitívne posilnenie.
  • Buďte trpezliví. To, že maznáčik a bábätko nie sú od prvej chvíle neoddeliteľní priatelia, nie je dôvodom na obavy. Budovanie vzťahov, ako u ľudí, tak u zvierat, obvykle trvá. Nenúťte zvieratko si nárazovo zvykať na veci, na ktoré ste ich vopred nepripravili. Nový člen rodiny pre nich predstavuje rovnako veľkú zmenu ako pre vás, trpezlivosť je teda na mieste.
  • Nájdite rovnováhu. Venujte dostatok pozornosti aj času bábätku, partnerovi, maznáčikovi, a v neposlednom rade aj sami sebe. Začnite napríklad tým, že každý deň maznáčikovi venujete aspoň 5 minút spoločného času. Pokiaľ máte pocit, že toho na vás je príliš, neváhajte si požiadať o pomoc.

Pokiaľ maznáčika na spolužitie s bábätkom pripravíte postupne a v dlhodobom horizonte, vyhnete sa mnohým nepríjemným situáciám, ako je zvažovanie, či sa maznáčika zbaviť. Prispôsobte svoju rutinu aj domov príchodu bábätka o niekoľko mesiacov skôr. Vytvoríte tým skvelé podmienky pre prosperujúci vzťah maznáčika s dieťaťom.

Nikto ale nepozná vášho maznáčika viac ako vy. Musíte preto sami určiť, aké opatrenia je potrebné zaviesť vzhľadom k jeho povahe. Pamätajte, že aj keď veríte v jeho absolútnu mierumilovnosť, vždy by ste mali mať dohľad nad jeho interakciami s bábätkom. Pokiaľ už bábätko máte a hľadáte dobrého psa do rodiny, pomôže vám náš sprievodca.