Ako čo najlepšie pripraviť dieťa na to, že už nebude jedináčik? Ako asi sami tušíte, príprava na súrodenca je veľmi dôležitá a čím lepšie bude dieťa nachystané, tým jednoduchšie pre vás potom zžívanie bude. Poďme sa teda pozrieť na najčastejšie odporúčania psychológov.
 


Oznámenie a prípravu prispôsobte veku dieťaťa

 
Pokiaľ máte doma ročného či dvojročného človiečika, najskôr vám nebude ešte úplne rozumieť. Bude ale cítiť vaše nadšenie a pravdepodobne bude mať tiež radosť. K vysvetleniu pomôžu tiež knižky, ktoré sa na túto tému zameriavajú.


Zapojte svoje dieťa do príprav


Pokiaľ dieťa necháte sa podieľať na nakupovaní výbavy, kočiarika alebo detského nábytku, bude sa cítiť nenahraditeľné a nebude sa cítiť odstrčené. Môžete s ním konzultovať výber mena a zvoľte také, na ktorom sa všetci členovia rodiny zhodnú. Nechajte ho, nech bábätku vyberie hračku alebo nech rozhodne, akú farbu plienok kúpite. 


Veľké zmeny

 
Pokiaľ sa dieťa učí na nočník alebo spať vo vlastnej postieľke, skúste všetko dotrénovať než sa bábätko narodí. Pokiaľ to nestihnete, nič sa nedeje, ale dajte si potom v trénovaní pauzu, dokiaľ sa doma všetko neupokojí. Je úplne normálne, pokiaľ sa starší súrodenec po narodení bábätka trochu vráti vo vývoji - buďte teda trpezliví a nehnevajte sa na neho kvôli tomu (nerobí to naschvál).


Bavte sa s ním o všetkom

 
Vysvetlite dieťaťu, ako to bude prebiehať, keď budete v nemocnici. Pripravte ho na to, že budete musieť na pár dní odísť, ale behom tej doby bude u babičky/tety/kamaráta. Bavte sa s ním o tom, ako váš odjazd bude prebiehať, vysvetlite mu, že pôrod môže bolieť, aby nebolo v šoku, keď vás prípadne započuje behom kontrakcií. Čítajte knižky o tehotenstve a pôrode.


Trénujte s bábikou

 
Môžete si obstarať bábiku, na ktorej dieťaťu vysvetlíte, ako to bude s bábätkom fungovať.


Naplánujte si čas len pre vás dvoch

 
Dohovorte sa, že si pravidelne urobíte čas len pre seba. Môže to byť každý deň pred spaním, kedy spolu budete len vy dvaja, môže to byť pri vyzdvihovaní zo škôlky alebo trebárs behom kúpania. Tiež poproste príbuzných a priateľov, aby pri návšteve po narodení bábätka nezabudli aj na staršie dieťa a chvíľu sa s ním porozprávali (nie o bábätku).


Nechajte ho, nech sa pýta

 
Dieťa bude mať pravdepodobne mnoho otázok. Buďte trpezliví a dajte mu čas, nech si o všetkom popremýšľa, pýta sa na všetko, čo ho napadne a zverí sa vám s tým, čoho sa bojí.