Na leto sa teší asi väčšina detí i dospelých. Tábory, plávanie vonku, prespávanie pod širákom alebo v stane, dovolenka pri mori a dlhé dni zakončené teplými večermi pri táboráku s modrou oblohou plnou hviezd nad hlavou. Takto idylicky ale leto vždy neprebieha. Niekedy sa môže pohodová scéna v okamihu zmeniť v horor. Určite teda nie je na škodu si pripomenúť riziká a možné nebezpečenstvá, ktoré cez prázdniny hrozia nielen deťom.


Slniečko


Každý by chcel mať opálenú pokožku a mnoho z nás sa s ostatnými predbiehalo, kto bude najviac tmavý. Dlhý pobyt na priamom slnku má, ale okrem opálenia aj negatívne dopady. Koža sa môže spáliť alebo dôjde k úžehu či úpalu. Všetko z toho je veľmi nepríjemné a navyše aj celkom nebezpečné. Ani ten najviac opálený vzhľad za to rozhodne nestojí.

A ako tomu predísť? Nezostávať na ostrom slnku príliš dlho, neopaľovať sa medzi 12-15 hodinou a používať ochranu vo forme slnečných okuliarov, pokrývky hlavy a opaľovacích krémov.


Utopenie


Aj ak sú vaše deti skvelí plavci, nenechávajte ich pri vode bez dozoru. Ani dospelý by nemal ísť plávať úplne sám. V prírodnej vode, navyše ak nevidíte na dno, je rozhodne opatrnosť na mieste. Do vody nikdy neskáčte po hlave a ak nemáte vodu preskúmanú, radšej do nej neskáčte vôbec. Nepreceňujte svoje sily a nestávkujte, že preplávate celú priehradu tam a späť. Keď už chcete dať telu poriadne zabrať, plávajte kus od brehu.
 


Sucho a oheň


Ak v lete zakladáte oheň, robte to len na povolených miestach, kde sú pripravené ohniská a dohliadnite na to, aby ste pred odchodom miesto naozaj dôkladne uhasili. Aj jedna malá iskrička môže spôsobiť veľké nešťastie. Rovnako ako pri vode tu platí, že dieťa by pri ohni nemalo byť nikdy samo.


Hmyz


Hmyzu je v lete všade plno. Muchy sú síce otravné, ale inak vám od nich nebezpečenstvo nehrozí. V tom sú horšie kliešte, komáre alebo včely a osy. Pozor dávajte aj pri chôdzi naboso. Nebezpečenstvo hrozí totiž nielen pri šliapnutí na hmyz, ale môže sa stať, že narazíte na hrdzavý klinec, kúsok črepu alebo napríklad "len" pekne ostrú paličku.
 


Dehydratácia


Keď ste celý deň pri vode a dali ste si dve zmrzliny, možno máte pocit, že smäd nemáte. V horúcich dňoch je však pitie vody oveľa dôležitejšie ako inokedy. Tak dohliadnite nielen na deti, ale aj na seba, že telu dodávate dostatok tekutín.