Aký je váš Štedrý deň? Deti od rána nedočkavé a pýtajú sa každých 5 minút, kedy je už konečne čas ísť rozbaliť vianočné darčeky? Premýšľate, ako svoje ratolesti aspoň na chvíľu zabaviť, aby vydržali až do večera? Tak sa skúste pustiť do vianočných tradícií, s ktorými to rýchlejšie utečie nielen deťom, ale i vám. 
 

Liatie olova

 
Predávajú sa priamo sady, ale využiť môžete i zohriaty vosk, ktorý odlejete do studenej vody. Z výsledného tvaru môže celá rodina hádať, čo človeka v budúcom roku asi čaká. 
 

Púšťanie lodičiek

 
S deťmi môžete vyrobiť lodičky so sviečkou zo škrupiniek od vlašských orechov, ktoré potom púšťajte v napustenej vani. Podľa toho, či sa loďky držia spolu alebo jedna odpláva ďaleko môžete hádať, či budúci rok zostanete rodina spolu. A podľa toho, kedy sa loďky potopia vraj spoznáte, aký dlhý budete mať život. 
 
 

Hádzanie črievičkou

 
Postavte se chrbtom k dverám a hoďte topánkou. Pokiaľ padne špičkou k dverám, znamená to, že bude budúci rok svadba.
 

Krájanie jabĺk

 
Pokiaľ v jablku po prekrojení nájdete hviezdičku, budete budúci rok zdraví, krížik znamená problémy.
 
 

Jadierka

 
Dajte do vody dvanásť jablčných jadierok. Potom spočítajte, koľko ich vypláva na hladinu. Toto číslo značí počet mesiacov, počas ktorých sa budete budúci rok mať dobre. 
 

Cibuľa

 
Podľa starých tradícií môžete veštiť aj počasie na nasledujúci rok. Dajte vedľa seba 12 cibuľových sukničiek, do ktorých dajte trošku soli. Pokiaľ sa rozpustia, bude ten mesiac upršaný, pokiaľ len trošku zvlhne, bude vlhko a pokiaľ sa nerozpustí, bude sucho. 
 
 

Zápalky

 
Veľa tradícií bolo zameraných na slobodné dievčiny a medzi ne patrí aj táto. Podľa toho má dievča vziať tri zápalky, každej z nich priradiť meno svojho nápadníka a následne sa musia zapichnúť do jablka a zapáliť. Tá, ktorá vydrží horieť najdlhšie značí budúceho ženícha.


Vlašské orechy

 
To, či budete zdraví, spoznáte vraj podľa vlašského orecha. Stačí ho rozlúsknuť a pozrieť sa, či je vnútro čierne (zdravotné problémy a nešťastie) alebo krásne hnedý (zdravie a šťastie). 
 
 
Tak príjemnú zábavu na Štedrý deň a pokiaľ budete mať krížik v jablku, čierny oriešok alebo potopenú lodičku, nič si z toho nerobte. Štatisticky toto veštenie tak úplne nefunguje. ☺