Určite to tiež poznáte. Začne škola alebo škôlka a zrazu má vaše inak zdravé dieťa stále nádchu, občas pridá i kašeľ a vy už neviete, či zase volať do práce, že dneska nemôžete doraziť alebo či zavolať babke, aby vnúča opäť postrážila.  
 
Tak čo to tento rok skúsiť inak? Našli sme pre vás osvedčené tipy na zvýšenie imunity, tak ich môžete vyskúšať spolu so svojim potomkom a kto vie - možno tento rok nebude mať zameškaný ani jeden školský deň.  
 

Jedlo

 
Citrusy, červená paprika, brokolice, cesnak, zázvor, špenát, jogurt, mandle, slnečnicové semienka, zelený čaj, papája, kiwi, hydina alebo morské plody – to všetko má vplyv na zvýšenie imunity. A samozrejme je dôležité piť veľa tekutín. 
 
 

Dostatočný spánok

 
Aby bol spánok čo najkvalitnejší, mali by ste chodiť spávať pravidelne v rovnaký čas a pred spaním si prejsť rovnakou rutinou (napríklad večera - vykúpať - vyčistiť zuby - prečítať rozprávku - zhasnúť a spať). Spálňa by mala byť tmavá, tichá a skôr chladnejšia a nemali by v nej byť žiadne technológie (telefóny, televízia ani počítače). Taktiež svojmu dieťaťu nedávajte príliš pitia a jedla s  obsahom kofeínu, čo je napríklad čierny čaj, Coca Cola alebo čokoláda. 
 

Nestresovať sa

 
Dohliadnite na to, že má dieťa všetky úlohy včas hotové, je pripravené a rozumie tomu, čo sa práve v škole preberá. Rozprávajte sa s ním abyste vedeli, či zrovna nerieši nejaké problémy s ktorými by ste mu dokázali pomôcť. Aspoň jedenkrát sa spolu denne zasmejte alebo sa bavte o niečom pozitívnom. Pomáha taktiež počúvať ukľudňujúcu alebo relaxačnú muziku. 
 
 

Otužovať sa

 
Ako na otužovanie? Doma neprekurujte a nechajte byt skôr chladnejší (ovšem tak, aby vám nebola zima), neobliekajte sa moc - opäť by vám nemalo byť ani teplo ani zima. Pomôžu tiež studené sprchy - postupne môžete uberať teplotu vody vždy tak, aby sprchovanie nebolo nepríjemné. Často vetrajte, chodievajte veľa von s spite v chladnejšej miestnosti. Otužujte sa iba keď ste zdraví, pri prechladnutí to nemá zmysel. 
 
 

Primerane sa obliekať

 
Vonku by vám nemalo byť teplo ani zima a nemali by ste sa spotiť. Pokiaľ budete prechádzať von z budovy a zas späť, obliekajte a vyzliekajte sa tak, aby ste sa stále cítili komfortne. Ideálne majte skôr viac vrstiev oblečenia než jednu hrubú.
 
 

Cvičiť

 
V zdravom tele, zdravý duch. Tak si vyberte obľúbený šport a pustite sa do neho. Je jedno, či budete chodiť behať, plávať, hrať tenis alebo do posilňovne. Akýkoľvek pohyb je skvelý.  
 
 

Vyhýbať se možnému nakazeniu

 
Umývajte si ruky, nechoďte zbytočne na miesta, kde hrozí nakazenie a nesiahajte si na tvár, pokiaľ to nie je nutné. 
 
Vlastne je to jednoduché - zdravý životný štýl je prevenciou proti všetkému od obezity po zdravotné problémy.