Zatiaľ čo deti si s covidom poradia väčšinou lepšie než dospelí, postcovidový syndróm vás môže svojimi silnými prejavmi prekvapiť. S týmto syndrómom sa stretne až štvrtina detí, ktoré covid prekonali.
 

V túto dobu už deti nie sú infekčné. Je možné, že príznaky sami behom niekoľkých týždňov vymiznú. Niekedy je ale potrebné v boji s postcovidovým syndrómom telu pomôcť liekmi.
 
 


Príznaky

Medzi najčastejšie prejavy patrí únava, nespavosť, nepokoj alebo neschopnosť sa sústrediť. Dieťa môže mať kašeľ, bolesť hlavy, svalov alebo kĺbov, vyrážku alebo nádchu. Žiadny z týchto príznakov nie je dobré podceňovať a odporúča sa všetko konzultovať s detským lekárom.
 


Covidové prsty

Ďalším príznakom sú takzvané covidové prsty, čo sú opuchnuté červené alebo fialové hrbolčeky, ktoré svrbia alebo bolia. Tento príznak by nemal byť nebezpečný.
 


PIMS-TS

Omnoho vážnejší je syndróm multisystémovej protizápalovej odpovede, kedy telo na covid reaguje prehnane. Tento syndróm je pomerne vzácny, ale môže sa objaviť aj 6 týždňov po prekonaní covidu. Najčastejšie sa prejavuje horúčkou, nevoľnosťami, začervenanými očami alebo vyrážkou. V tomto prípade je potrebná hospitalizácia na niekoľko týždňov. Syndróm je rizikovým predovšetkým pre srdce, ľadviny alebo pečeň.
 

Postcovidový syndróm je nebezpečný a je potrebné s každým podozrením ísť radšej k lekárovi. Čím skôr sa podarí dôvod detských ťažkostí diagnostikovať, tým rýchlejšia je liečba a dieťa má menej následkov.