Technológie sú stále jsou stále dôležitejšou súčasťou našich životov a ich pole pôsobenia sa nevyhýba ani deťom alebo mamičkám. S akými výrobkami ste sa pravdepodobne stretli, ktoré vám najviac uľahčili život a ktoré novinky budú pravdepodobne využívať naši potomkovia, až sa sami stanú rodičmi? 


Ultrazvuk

 
Využitie technológií začína už okamihom, kedy žena otehotnie. Zatiaľ čo naše babičky mali tehotenských kontrol iba niekoľko, dnes sú mamičky sledované veľmi často. Okrem kontrol pribudli aj nové testy a aby mali budúci rodičia o svojom bábätku perfektný prehľad, môžu si kúpiť i domáci ultrazvuk, s ktorým budú počuť srdiečko kedykoľvek sa im zachce.  
 
 


Detské monitory

 
Asi najväčším strašiakom každého rodiča je riziko náhleho úmrtia, na ktoré zomrie v Českej republike približne 25 detí ročne (15 na Slovensku). Predchádzať sa mu dá mimo iného aj použitím monitora dychu, ktorý spustí alarm, pokiaľ dieťa prestane dýchať. Tieto monitory už používajú aj pôrodnice a niektoré ich mamičkám aj požičiavajú. 


Pestúnky

 
Pestúnky sú medzi technologickými vynálezmi už nejakú dobu a pravdepodobne ich poznajú generácie rodičov, ktorí sú dnes už starými rodičmi. Dnes sú už ale predsa len na vyššej úrovni. Okrem zvuku pestúnky prenášajú aj obraz a fungujú bezdrôtovo. Naviac, niektoré z nich fungujú aj ako teplomer, vedia spievať uspávanku alebo šetria baterku tým, že sa aktivujú až v prípade, že sa miminko zobudí.


Kontrola kŕmenia

 
V telefóne môžete mať prehľad aj o kŕmení dieťaťa. Špeciálny senzor, ktorý sa pripne na fľašku, dokáže vypočítať množstvo tekutiny (príkrmu) aj jeho teplotu a svetelným efektom vás upozorní, kedy už je možné dieťa začať kŕmiť bez toho, aby sa popálilo. Červená kontrolka sa rozsvieti aj v prípade, že budete fľaštičku držať príliš strmo. Potom, čo sa dieťa zasýti, aplikácia vypočíta, koľko jedla dieťa dostalo. 
 


Plienky

 
Zatiaľ čo naše babky museli ručne prať bavlnené plienky, dnes majú mamičky na výber medzi veľkým množstvom najrôznejších možností. Okrem jednorazových plienok môžu využiť aj ekologické bavlnené plienky, ktorých použitie je vďaka separačným plienkam, nepriepustným nohavičkám a samozrejm práčkam a sušičkám omnoho pohodlnejšie. Najznámejšia značka plienok Pampers naviac minulý rok predstavila senzor, ktorý sa pripne na plienku a dá vám skrz aplikáciu vedieť, akonáhle je potrebné plienku vymeniť..
 

Ste radi za technologický pokrok, ktorý vám uľahčuje každodenný život alebo by ste dali prednosť životu po starom, kedy sa spoliehalo na intuíciu a rady skúsenejších?