1) Upratovanie

 
Zapojte deti do upratovania a pusťte sa do dlho odkladaného triedenia oblečenia, odvozu triedeného odpadu do kontajnerov alebo preorganizujte detskú izbu. Deťom prispôsobte úlohy podľa veku - môžu utierať prach, skladať oblečenie podľa farieb alebo im nechajte voľnú ruku, nech si predstavia nábytok v izbe podľa vlastných predstáv. 
 
 

2) Výzdoba 

 
Vyrobte dekoráciu do bytu. Na internete nájdete návody na jednoduché vyrábanie z obyčajných vecí a pusťte sa do toho.
 

3) Opičia dráha

 
Aby ste aspoň trochu vybili energiu, pripravte opičiu dráhu. Odstráňte všetko, čo by sa mohlo rozbiť a uistite sa, že po ceste nie je nič, o čo by sa dieťa mohlo zraniť. Ako žinienky môžete použiť matrace. 
 

4) Tanec alebo karaoke

 
Pusťte si obľúbenú pesničku a tancujte a spievajte. Ďalší song nechajte vybrať dieťa. Možno vás prekvapí, ako dobre sa na niektoré detské pesničky tancuje. 
 
 

5) Varenie a pečenie

 
Upečte spoločne sušienky. Je jedno, ako budú vyzerať, hlavne, že budú všetkým chutiť.
 

6) Stanovanie

 
Postavte si v obývačke stan a hrajte sa, že ste uprostred divokej džungle. Pokiaľ nemáte stan, bude stačiť iba deka, stolička a trocha predstavivosti. 
 
 

7) Hra na poklad

 
Hru na poklad pozná a miluje snáď každý. Vymyslite úlohy, pripravte krížovky a trasu natiahnite pokojne cez celý byt. 
 

8) Film

 
Zahrajte sa na režisérov, kameramanov a hercov. Vyberte si obľúbený príbeh alebo si vymyslite vlastný a natočte film. Nechajte dieťa, nech si ako kostým vyskúša aj vaše oblečenie a topánky, urobte si parochne z pančúch a pusťte sa do toho!
 

9) Dopisy

 
Oprášte perá, dopisný papier a poštové známky a napíšte pohľadnice vašim príbuzným, kamarátom alebo napríklad úplne neznámym ľuďom. Pokiaľ dieťa nevie písať, stačí, keď nakreslí obrázok.
 
 

10) Nový jazyk

 
Učte sa spolu nový jazyk alebo si vymyslite novú tajnú reč. Ktovie, trebárs sa vám niekedy bude naozaj hodiť.