Len 28 %  ľudí si dáva každý deň raňajky. A pritom poriadne jedlo po prebudení má toľko pozitív - určite ste už niekedy niekde počuli, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. A v zásade je toto tvrdenie pravdivé. Pravidelné ranné jedlo totiž stimuluje mozog, udržuje zdravšie srdce, dodáva celému telu energiu a udržuje hodnoty cukru v krvi v zdravých hodnotách. Čo si teda môžeme ráno pripraviť?
 

Vajíčka

 
Vajíčka môžeme jesť kľudne každý deň, pretože existuje nespočetné množstvo ich príprav. Miešané, na tvrdo, na mäkko, v skle, benediktínske, volské oko, hemendex, frittata,...a vedeli ste, že sa dajú pripraviť i na sladko? Napríklad miešané vajíčka s trochou cukru a napríklad škorice sú vyslovene lahôdka. 
 
 

Kaša

 
Kaša nemusí byť iba pre deti. Ako je to dlho, čo ste naposledy jedli krupicovú kašu (a tým nie je myslené dojedanie po deťoch)? Skúsiť môžete aj ovsenú - stačí zatiaľ ovsené vločky teplou vodou a potom pridávate všetko, čo máte radi - čokoládu, ovocie v akejkoľvek forme, med, oriešky, škoricu, džem... 
 
 
 

Zapečený tvaroh alebo jogurt

 
Tak dobrý a pritom jednoduchý recept. Stačí zmiešať tvaroh alebo jogurt s vajíčkom a zapiecť v rúre na približne 180°C pri 30 minútach. Zmes môžete obohatiť napríklad kokosom, ovocím, čokoládou alebo čímkoľvek, čo vám napadne. 
 
 

Jogurt a ovocie

 
Pokiaľ sa necítite na plnohodnotné jedlo, dajte si aspoň biely jogurt a k tomu akékoľvek ovocie. A pokiaľ do seba ráno nedostanete ani lyžičku, môžete všetko rozmixovať a pripraviť si smoothie, ktoré vypijete napríklad cestou do práce alebo do školy.  
 
 

Pečivo 


Ak zaspíte a nestíhate nič miešať ani chystať, stačí vám na raňajky pečivo trebars so syrom alebo šunkou. A keby ste si k tomu chceli vziať i nejakú zeleninu, hneď by jedlo bolo o stupeň lepšie. Keď budete mať viac času, môžete si pripraviť obložený chlieb so všetkým a deťom z nich napríklad pripraviť veselé obrázky plné farieb. 
 
 

Palacinky alebo lievance


Všetkými obľúbené a na mnoho spôsobov. Palacinky si môžete dať iba tak, na sucho s cukrom alebo marmeládou, ovocím, šľahačkou, kyslou smotanou, tvarohom, pudingom…. Skrátka, fantázií sa medze nekladú!