Vaša malá ratolesť jasá zakaždým, keď uvidí nejakého psíka, vy budete ešte pár rokov na materskej dovolenke a konečne ste si zaobstarali väčší byt. Inými slovami je ideálny čas na obstaranie nového domáceho miláčika. Psích plemien je viac ako tristo a než by ste všetky naštudovali, tak budete musieť ísť do práce a vaše dieťatko pôjde do puberty. Pripravili sme teda pre vás pár rád k výberu a súhrn najlepších psích plemien, ktoré sa hodia do rodín s malými deťmi. 
 
 

Na čo si dať pozor 

 
1) Podľa čoho vyberať
 
Samozrejme, že pri výbere nie je potrebné zvážiť iba znášanlivosť určitého plemena voči deťom, do úvahy by ste mali brať omnoho viac kritérií. Medzi tie najdôležitejšie patrí napríklad to, či bývate v byte alebo dome so záhradou, koľko času dokážete psovi dlhodobo venovať, ako je vaša rodina akčná alebo to, ako dôležitý je pre vás čistý byt - psie chlpy sa totiž dostanú všade. 
 
2) Poriadne plánujte
 
Ešte než si psíka obstaráte, dohodnite sa na tom, kto ho bude venčiť, kto kŕmiť, ako budete riešiť zdravotné problémy a kto kupovať krmivo. Taktiež je zásadné, aby ste sa zhodli v tom, čo bude pes môcť. Pokiaľ jeden z partnerov neznesie psa v posteli, ale ten druhý ho tam bude stále volať, bude výchova komplikovanejšia a môžete si zarobiť na slušné rodinné konflikty. Preto nepodceňujte prípravu a všetko si naplánujte do tých najmenších detailov!
 
3) Pozor na podvodníkov
 
Pokiaľ si budete chcieť obstarať psa, máte iba dve možnosti. Prvá je tá, že sa nejakého psíka ujmete zadarmo - či už z útulku, od známych, cez veterinára alebo z inzerátu. Když si budete chtít pořídit pejska, máte jen dvě možnosti. Druhou variantou je obstarať si papierového psa, ku ktorému dostanete od chovateľskej stanice preukaz pôvodu (tento preukaz obdržia i psíci s nejakou vývojovou vadou, ktorú vo svojej ,,občianke” majú uvedenú). Oblúkom sa vyhnite všetkým podvodníkom, ktorí predávajú psa bez tohto preukazu - môže vás to finančne i psychicky vyjsť veľmi draho. 
 
 

Rodinné plemená

 
Najjednoduchšie delenie psov je podľa veľkosti. Toho sa teda držíme aj my a pozrieme sa na tých najlepších kamarátov pre deti v jednotlivých kategóriách.  
 
1) Malé
 
Jazvečík
Francúzsky buldoček
Havanský psík
Papillon
Kavalier King Charles španiel
Mops
 
2) Stredné

Italský vodný pes
Pudel
Maďarská vyžla
 
3) Veľké

Boxer
Kólia
Zlatý retriever
Irský seter
Labrador
Novofundlandský pes