Približne šesť mesiacov po narodení nášho bábätka sa mu začínajú prerezávať zúbky. Je veľmi dôležité starať sa o zuby správne a postupne to naučiť aj deti. Aj keď mliečne zúbky začnú po šiestich rokoch vypadávať, je nutné, aby v tom čase už deti vedeli, ako si zuby čistiť a brali to ako prirodzenú súčasť dňa. Navyše sa vyskytujú aj prípady - a nie je ich málo - kedy mliečne zuby vydržia desiatky rokov. Okrem toho určite neexistuje človek, ktorý by rád chodil k zubárovi s boľavými zubami, nechával si ich vŕtať a dávať plomby. To sú dosť presvedčivé dôvody, prečo sa o zuby zaujímať od prvého prerezaného rezáka.
 

K zubárovi vezmite dieťa hneď v jeho prvom pol roku a nezanedbávajte pravidelné polročné kontroly. Zubára si vyberte starostlivo, aby bol citlivý, vedel, ako pracovať s deťmi a všetko im vysvetlil. Tak dosiahnete to, že návštevy u zubára nebudú spojené so strachom a plačom a dieťa k nemu bude chodiť rado. A keď bude už od bábätka zvyknuté otvárať pusinku a nechávať si ju kontrolovať, budú ďalšie prehliadky bez problémov.

Nechajte si od svojho zubára ukázať, ako dieťaťu správne čistiť zuby, akú kefku a pastu používať. Každý doktor má trochu iné postupy, ale v niečom sa zhodnú všetci. Najdôležitejšie je večerné čistenie, pretože keď zaspíme, prestávajú sa tvoriť sliny, ktoré nám vnútro úst čistia. Kvôli tomu je potrebné, aby sme my i deti išli do postele s čistými zubami. Po večernom čistení už nedávajte dieťaťu žiadne umelé mlieko, kaše a žiadne jedlo ani pitie okrem čistej vody. Výnimkou je materské mlieko, ktoré neškodí ani po čistení.

Naopak vec, na ktorú sa názory rôznia, je používanie zubnej pasty. Niektorí zubári si stoja za tým, že je potrebné trochu pasty používať už od začiatku, niektorí tvrdia, že ide len o lepší pocit a zuby sa dajú bez problémov vyčistiť aj bez nej. Kompromisom môže byť používanie citlivejších pást bez fluóru a snažiť sa, aby z nej deti prehltli čo najmenej. Dobrou metódou je čistiť si zuby zároveň s dieťaťom, aby videlo, že pasta sa má vypľuť - pretože deti rady napodobňujú dospelých a začnú to robiť tiež. Navyše pľuvanie je zábavnejšie. :) 
 

Ďalšou otázkou je, kedy deti nechať, aby sa o zuby starali úplne samy. Najlepším riešením je nechať ich, aby si zuby samy čistili ráno, kedy nevadí, že nie sú vyčistené úplne dokonale a večer na to dohliadnuť. Keď uvidíte, že to dieťa zvláda samo, môžete mu prenechať starosť o ústnu hygienu kompletne a len sa uistiť, že si zuby dvakrát denne naozaj vyčistilo.

A čo s vypadnutými zubami? U nás žiadnu zakorenenú zubnú tradíciu nemáme, ale asi všetci poznáme rozprávkovú zubkovú vílu. Tak sa poďme pozrieť, čo s vypadnutými zubami robia vo svete:
 
  • Už spomínaná zúbková víla je obľúbená v anglicky hovoriacich krajinách. Deti dajú večer zúbok pod vankúš a víla ho v noci vymení za mincu alebo malý darček.
 
  • V Taliansku a vo Francúzsku nahradila zúbkovú vílu malá myška, ktorá si kupuje detské zúbky za peniaze.
 
  • V Turecku, Grécku, Mexiku a na Cypre deti hádžu vypadnutý zúbok na strechu domu a pritom si niečo želajú.
 
  • V Indii, Kórei, Nepále, Japonsku, Číne, vo Vietname alebo na Filipínach to ešte upresnili - z dolnej čeľuste sa zúbky hádže na strechu a z hornej pod podlahu. To preto, aby nový zub rástol rovno správnym smerom. Pri hádzaní si deti majú priať, aby im dorástol nový zúbok, ako myšiam, ktorým dorastajú celý život.
 
  • Na Srí Lanke deti hádžu zuby veveričke, ktorá by ho mala vymeniť za nový.
 
  • V Pakistane sa zuby zahrabú pod zem, čo by malo deťom zabezpečiť nového súrodenca.
 
  • V Indii ich deti zabalia do látky a ponúknu Slnku.
 
Tak akú tradíciu si vyberiete vy?