Leto je už neomylne tu a s ním aj čas na poriadne dobrodružstvá. Čo ale robiť, ak do konca školského roku zostáva ešte niekoľko dní a na prázdniny u babičky či dovolenku pri mori si treba ešte počkať? Pre malých čitateľov a čitateľky tu máme nevšedné riešenie - pútavý príbeh z knihy Valentýnka a daleké kraje.
 
 
Napísala ju Ivana Peroutková, ktorej meno je vám určite známe. Je autorkou mnohých deťmi obľúbených knižných sérií, ako sú príbehy o Aničke či záhady detektíva Frantíka. V týchto dňoch prichádza so svojou najnovšou knižkou o Valentýnke, dievčatku s množstvom všetečných nápadov a záľubou v skladaní vlastných piesní.
 
Tentoraz čaká Valentýnku leto plné zážitkov - s rodinou sa totiž chystá na dovolenku pri mori. S neľahkým výberom destinácie pomôže rodine Ema Dolinová z cestovnej kancelárie Obzor. Jej práca sa Valentýnke zapáči natoľko, že sa rozhodne založiť si vlastnú cestovku priamo u seba v podkroví. Pri hre znovu nesmú chýbať jej kamaráti Jonáš, Péťa a Zuzka, každý z nich vymyslí vlastný katalóg nezabudnuteľnej dovolenky. Zábava deti pohltí natoľko, že sa rozhodnú vyniesť detské nápady von z podkrovnej izby medzi susedov. Len aby niekto detskú hru znovu nepochopil príliš vážne…
 
 
Príbeh podobne ako predošlý diel Valentýnka a narozeniny dopĺňajú ilustrácie Ivony Knechtlové. Je v nich vidieť hlavne nežnú dušu výtvarníčky a cit pre príbeh určený detskému čitateľovi. Ilustrácie text častokrát skvele dotvárajú - v spojení s príbehom krásne evokujú atmosféru pri mori, vôňu slaného vzduchu i teplého piesku pod nohami. Znovu nechýbajú postavičky s typickými črtami a jemné farby, ktoré čitatelia poznajú napríklad z kníh o Anne zo Zeleného domu a ich pokračovaní.
 
Najnovšia kniha o Valentýnke sa môže stať výborným darčekom za vysvedčenie a príjemnou bodkou za školským rokom. Poslúžiť môže tiež ako skúška čitateľských zručností prvákov, keďže je určená čitateľom od siedmich rokov. Určite však nebude nudiť ani skúsenejších čitateľov. Rozprávanie postupuje plynule, čomu pomáhajú aj krátke kapitoly s textom dostatočne často predeleným ilustráciami. Príbeh vďaka tomu neunaví, práve naopak - núti pokračovať v čítaní. Téma dovoleniek a hra na cestovnú kanceláriu zas autorke poskytla efektný priestor na vsadenie poznatkov z geografie do príbehu, čoho sa aj skvele chopila. Čitatelia sa tak bez nútenia, hravou a zábavnou formou dozvedia čosi o mayských pyramídach v Mexiku alebo o levanduľových záhonoch v Provence. Vedomosti doplní mapa sveta na vnútornej strane knižných dosiek.
 
 
Kniha Valentýnka a daleké kraje je rozhodne vydareným pokračovaním knižnej série. Najnovší diel tiež dokazuje, že za dobrodružstvom neznámych krajín netreba nutne opustiť svoju detskú izbu - zvlášť ak máte dostatok predstavivosti a v rukách knihu s nápaditým príbehom.
 
Kniha Valentýnka a daleké kraje, ktorú napísala Ivana Peroutková a ilustrovala Ivona Knechtlová, vydalo nakladateľstvo Albatros v Prahe v prvom vydaní v roku 2019.

Môžete si ju kúpiť tu.