Blížia sa prázdniny a s nimi sezóna letných dovoleniek. Či už sa chystáte autobusom k moru, autom za príbuznými alebo vlakom za pamiatkami, určite oceníte pár tipov na desiate na cestu. Také, ktoré zasýtia, zvládnu teplo, nerozdrobia sa, keď ich budete hádzať do batohu, a ktoré sa dajú ľahko jesť jednou rukou. Tak sa na ne poďme pozrieť.


Toasty

Toasty si môžete pripraviť na milión spôsobov. Dajú sa natrieť maslom, kečupom, horčicou,
pestom, alebo do nich len nasucho poskladáte prísady, ktoré máte radi - rôzne syry, salámy, šunky, zeleninu a semienka. Skrátka medzi krajce chleba zapečte čokoľvek vám napadne a čo vám chutí.
 


Slimáky z lístkového alebo kysnutého cesta.

Naň naskladajte syry, šunku alebo salámu a vrch môžete posypať napríklad pizza korením. Potom cesto zrolujete do trubičky a nakrájajte na malé kolieska, ktoré naskladáte na plech a upečiete.

Dajú sa urobiť aj v sladkej variante, kedy vyvaľkané cesto potriete napríklad maslom a posypete škoricou, alebo ho potriete pudingom a posypete hrozienkami. Znovu môžete kombinovať a vymýšľať nové variácie, takže zakaždým budete mať trochu iný výsledok a slimáky sa vám nezunujú.


Tortilly

Je to obdoba obložených chlebov. Na tortillu si poukladáte to, čo máte radi a zabalíte ju.
 


Placky

Zmes na zemiakové knedle zmiešate podľa návodu s vodou a potom na panvici tvarujete
placky, ktoré opečiete z oboch strán. Na opečenú stranu môžete položiť kúsok plátkového
syra, ktorý sa teplom roztopí.

Na ceste vám vydržia aj klasické zemiakové placky, lokše, alebo rôzne ďalšie variácie placiek.


Muffiny

Muffiny môžete pripraviť na sladko i na slano a vyberať môžete z množstva rôznorodých
receptov. Pripraviť ich môžete banánové, čučoriedkové, čokoládové, alebo aj so slaninou a
cibuľou, prípadne s hríbmi.
 


Šaláty

Ako prílohu k uvedeným jedlám si do jednej škatuľky pripravte nakrájanú zeleninu,
alebo si rovno urobte šalát. Ale na dlhšie cesty sa musíte zaobísť bez dressingu a syra, no zase môžete pridať slnečnicové a tekvicové semienka.

Skúsiť môžete aj šošovicový šalát, ktorý vás zasýti a je chutný aj studený.


Párky v cestíčku

Lístkové cesto nakrájate na malé štvorčeky, do ktorých vložíte kúsok párku. Ten do cesta
zabalíte, potriete vajíčkom a upečiete.
 

Quiche

Ide o slaný koláč, ktorý sa dá pripraviť z mäsa, syrov, špenátu, húb alebo zeleniny.


Pizza

Upečená pizza tiež nepotrebuje nejaké zvláštne zaobchádzanie, vydrží do druhého deň a aj studená chutí dobre.
 


Palacinky

Síce sú najlepšie teplé, ale na cestách určite prídu vhod aj vychladnuté. Môžete si ich posypať škoricou, cukrom, natrieť lekvárom alebo Nutellou.


Chleby s rezňom, karbonátky a rožky s paštétou

Česká aj slovenská klasika, na ktorú nesmieme zabudnúť a o ktorej asi netreba viac písať. :)


Sladké pečivo

Zabaliť si môžete všetky možné buchty, koláče, cukrovinky, bublaniny, štrúdle, perníky aj
makové koláče. Síce nie sú tak odolné, ale za to pokojne vydržia v teple aj niekoľko dní a na ceste vám zákusok ku káve príde určite veľmi vhod.
 
 

Dúfame, že vám tieto tipy uľahčia plánovanie a prípravu jedla na cestu, a že dlhá jazda bude
o niečo príjemnejšia, keď budete mať dobré a sýte desiate.