V poslednej dobe sa čoraz viac ľudí zaujíma o ekológiu a trvalo udržateľný život na planéte. Vďaka tomu pribúdajú aj ľudia, ktorí triedia odpad, snažia sa minimalizovať spotrebu obalov a plastov, a zisťujú si zloženie všetkého, čo kupujú, či už ide o jedlo alebo napríklad o prostriedky na upratovanie domácnosti. Keď zistia, čo všetko obsahuje napríklad obyčajný čistič na okná, radšej ho nechajú v obchode a hľadajú možnosť, ako domov upratovať bez použitia toľkých chemických prostriedkov. A práve o tom sa budeme baviť v dnešnom článku.
 
Na internete nájdete množstvo receptov na všetky možné upratovacie prostriedky od pracieho prášku cez saponát na umývanie riadu až po univerzálny čistič, ktorým vyčistíte všetko, čo vás napadne. Tak sa poďme pozrieť na niektoré recepty, ktoré sme sami vyskúšali:
 
ČISTIČ NA ŠKVRNY
Do rozprašovača nalejte peroxid vodíka z lekárne a pridajte lyžičku jedlej sódy. Zatrepte a môžete ho používať. Perfektne sa ním čistia napríklad matrace alebo gauč - nastriekajte na fľak, čistič môžete trochu zapracovať hubkou a nechajte uschnúť. Síce sme sa nestretli s nejakým vyžratím farby, ale ak sa bojíte, skúste prostriedok najskôr na miestach, ktoré nie sú tak vidno (napríklad zozadu pohovky).
 

ČISTIČ NA SKLO
 
Do rozprašovača dajte v pomere  1:1 vodu a čistý alkohol a pridajte trochu octu.

AVIVÁŽ
 
Namiesto aviváže môžete používať obyčajný ocot. Ten sa tiež odporúča občas pridať do prania, pretože dokáže perfektne zatočiť s vodným kameňom. Nemusíte sa báť, že by potom vaše oblečenie voňalo octom, ten nebude vôbec cítiť. Bielizeň bude voňať čisto a sviežo podľa toho, aký prášok použijete. Pokiaľ ste ale zvyknutí na nejakú vôňu a chcete aj naďalej mať veci z práčky voňavé, môžete do octu nakvapkať trocha esenciálnych olejov - vôňu si môžete sami vybrať. Len v tom prípade fľašu s octom neskladujte v kuchyni, aby ste si omylom nenaliali do šalátu ocot s levanduľovým olejom.
 

UNIVERZÁLNY ČISTIČ
 
Ako univerzálny čistič sa dá používať napríklad už niekoľkokrát spomínaný ocot. Buď samotný, alebo zriedený vodou. Dá sa využiť na umývanie záchodu, škvŕn, okien aj na mastný sporák a rúru. Ďalšou možnosťou je použiť citrónovú šťavu, opäť buď samotnú, alebo vymiešanú na pastu s jedlou sódou. Tento variant však ľahko bieli, takže ju používajte len na biele povrchy, alebo na tie, kde to nebude vidno.
 
PRACÍ PRÁŠOK

Prášok na pranie nezvládnete vyrobiť len s obyčajnými surovinami, ktoré má doma väčšina z nás, ale bude nutné navštíviť špecializovaný obchod. Potrebovať budete jeden kilogram sódy na pranie a 100 gramov mydla na pranie (môžete použiť napríklad "Jeleňa"). To si nastrúhate a zmiešate so sódou v uzatvárateľnej nádobe. Potom už stačí len približne dve polievkové lyžice na plnú práčku a môžete sa tešiť na vypratú bielizeň. Len pozor na sódu - môže podráždiť sliznicu, takže k nej neprivoniavajte a po práci s ňou si dobre umyte ruky.

Do základnej varianty môžete pridať bielidlo a aktivátor bielidla, a tak vytvoriť špeciálny prášok na bielu bielizeň. Alebo nakvapkať nejaký esenciálny olej a dobre premiešať - ak ale používate aviváž z octu a oleja, tak je to zbytočné.

Na veľmi špinavé oblečenie je dobré pred praním použiť žlčové mydlo - oblečenie namočíte,
potriete mydlom a chvíľu necháte pôsobiť. Potom ho bez ďalšieho namáčania hodíte do práčky a vyperiete.
 
Vyskúšate niektorý z receptov? A máte nejaký osvedčený, ktorý používate pravidelne?