K tomu, aby zjedli čokoládu, cukríky alebo sušienky pravdepodobne naše deti príliš dlho prehovárať nemusíme. Keď ale chceme, aby zjedli obed alebo večeru, niekedy nás stojí veľké úsilie ich presvedčiť, aby sa do jedla pustili. Samozrejme sú deti, ktoré jedia všetko a v akomkoľvek množstve. Pre rodičov takýchto jedákov je tento článok skôr návrhom, ako im ozvláštniť inak relatívne nudné pokrmy, alebo ako ich prekvapiť veselým tanierom.

Príprava je navyše tak jednoduchá, že vám s ňou deti môžu pomôcť, alebo zvládnu všetko urobiť sami. Keď si celú večeru nachystajú vlastnými rukami, bude im ešte viac chutiť.

1) VYKRAJOVAČE

Vykrajovače máme spojená predovšetkým s Vianocami alebo pečením sušienok. Použiť ich ale môžete aj pri každodennom varení. Použijete ich na zeleninu aj ovocie a tak namiesto uhorky alebo jabĺk budú deti jesť malé dinosaury a kvietky - musíte uznať, že to je o dosť zábavnejšie. Vykrojiť sa dá aj chlieb a syr, či už plátkový alebo celý blok. Ten potom môžete obaliť a vyprážaný syr nebude vyzerať ako klasický kváder, ale napríklad ako medveď. Vykrajovače sa dajú jednoducho použiť snáď na všetko a fantázii sa rozhodne medze nekladú. Tak vyskúšajte, aké tvary vyrobíte zo zemiakov, palaciniek alebo natvrdo uvarených vajíčok.
 

2) ROZLOŽENIE NA TANIERI
Jednoduché a pritom efektívne. Keď si pri nakladaní jedla na tanier vyhráte s umiestnením jednotlivých potravín a vytvoríte tak nejaký obrázok, uvidíte, že deťom bude viac chutiť. Ak máte staršie deti, môžete si pomôcť špáradlami, len ich na to včas upozornite. S jednoduchšími pokrmmi si deti vystačia sami, stačí, keď im natriete pečivo maslom a pridáte im k tomu dostatok kúskov syra, salámy a nadrobno nakrájanej farebnej zeleniny. Potom si môžu vytvoriť vtipné tváre, ktoré následne schovajú do bruška.

3) PRÍBEHY
Ak majú vaši drobci radi rozprávky, skúste im vymyslieť nejakú špeciálnu k jedlu! Napríklad o tom, ako sa niekoľko veľmi nebezpečných drakov Fazuliakov schovalo pod oceán Zemiaková kaša. Našťastie prišiel princ Vidlička, nasadol na plť z kúska mäsa a brázdil morom tak dlho, kým na nejakého draka nenarazil. Toho potom zneškodnil tým, že ho hodil do hlbokej studne. Tak - a ide sa hľadať ďalší drak.

Ak dávate prednosť rozprávkam o zvieratkách, môžete využiť formičky a poschovávať malé zemiakové medvedíkmi v lese zo špenátu. Podarí sa vám všetky nájsť a vrátiť k mamičke do brlohu (bruška), než nastane noc a medvedíky sa začnú báť?

Polievka môže byť zase zatopené kráľovstvo a vy ho zachránite tým, že všetku vodu odnesiete do oceánu.
 

4) ZDRAVŠIE ZMRZLINY
 
Blíži sa leto a s ním aj neutíchajúca detská túžba po zmrzline. Keby sme im ale kúpili nanuk zakaždým, keď na neho dostanú chuť, tak by sme boli za chvíľu na mizine a dieťa by malo žalúdočné problémy. Preto pre vás máme jednoduchšie riešenie. Kúpte si obyčajné formičky na nanuky, ktorá zoženiete v obchode s domácimi potrebami alebo aj vo väčších supermarketoch. K tomu stopercentný džús (ak máte doma odšťavovač, tak namiesto džúsu nakúpte zásobu obľúbeného ovocia). Potom stačí šťavu rozliať do jednotlivých formičiek, dať do mrazničky a počkať, až zamrzne. Tieto nanuky vyjdú rozhodne lacnejšie a navyše ich dieťa môže zjesť za deň viac bez toho, aby si rozhodilo trávenie.
 

5) FORMIČKY NA LAD
 
Tento tip vám môže pomôcť, ak vaše ratolesti nemajú radi čistú vodu, alebo pijú príliš málo. Kúpte formičky na ľad, ktoré sú v nejakom zaujímavom tvare (rybičky, hviezdičky, čokoľvek, čo má vaše dieťa rado), nájdete ich v rovnakých obchodoch ako formičky na nanuky. Naplňte ich niečím farebným - džúsom, alebo môžete nechať zamraziť aj kúsky ovocia, ktoré poskladáte dovnútra a zalejete vodou. Keď je výsledok hotový, stačí dať dieťaťu vždy jeden kúsok do pohára s vodou, aby mohlo sledovať, ako mu v pohári pláva rybička, v ktorej je schovaná gulička z ríbezlí. Vypije vodu skôr, než sa rybička rozpustí?
 
 
Tak čo myslíte, podarí sa niektorým z vyššie uvedených tipov zvýšiť vášmu drobcovi chuť do jedla? Pre úplnosť ešte spomenieme, že nie je dobré dieťa k jedlu nútiť, každý človek uprednostňuje iné jedlá a každý má iné chute. Ak teda odmieta niektorý druh mäsa a dáva prednosť rybám a mliečnym výrobkom, tak mu ho nenúťte, možno k nemu ešte dorastie. Ak zase za nič na svete nedá do úst brokolicu, tak sa toho zase toľko nestane, keď namiesto nej zje napríklad karfiol.

Dobrú chuť. ☺