Asi väčšina z nás vie, prečo vlastne Veľká noc oslavujeme, ale pretože opakovanie je matkou múdrosti, určite neuškodí si to v krátkosti pripomenúť.
 
Ide o kresťanský sviatok, kedy si pripomíname  ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista - na Veľký piatok bol umučený a v nedeľu došlo ku vzkrieseniu. Pretože týmto činom podľa veriacich Ježiš zachránil ľudí pred smrťou, ide o najväčší a najdôležitejší kresťanský sviatok.
Pôvod slova je celkom jednoduchý - ide o Veľkú noc a je to pohyblivý sviatok, ktorý sa oslavuje prvú nedeľu po prvom jarnom splne.


TRADÍCIE VO SVETE
 

Ako sa teda oslavuje Veľká noc vo svete?
 
  • V Chorvátsku si priťuknú vajíčkami a ten, komu zostane škrupina neporušená, bude mať nasledujúci rok najväčšie šťastie.
  • V Rusku sa konzumujú vajíčka vo veľkom, pričom sa rozbíjajú klincom na pripomienku pribitia Ježiša.
    Na Filipínach ľudia nesú kríž a potom sa na naň nechajú pribiť, aby im boli odpustené hriechy (cirkev túto tradíciu kritizuje).
  • V Rakúsku kotúľajú vajíčkami a cieľom je rozbiť čo najviac vajec protivníkom bez toho, aby sa výrazne porušilo vlastné vajíčko.
  • V Maďarsku je tiež zvykom dievčatá poliať vodou, aby boli plodné.
  • V Írsku sa na Veľký piatok nesmú zabíjať zvieratá, pracovať s drevom, sťahovať sa, alebo začínať s akoukoľvek prácou.
  • V Nemecku zase majiteľ prehadzuje vajíčko cez svoj dom, zatiaľ čo ďalší rodinný príslušník ho na druhej strane chytá. Vďaka tomu by mal byť dom ochránený pred bleskom.
  • V Kanade sa konzumujú vajíčka zmiešané s javorovým sirupom.
  • Vo Veľkej Británii kráľ alebo kráľovná odmení seniorov striebornými mincami, ktorých počet sa odvíja podľa toho, koľko je panovníkovi rokov.
  • V Austrálii je Veľký piatok jediným dňom v roku, keď sú zatvorené všetky obchody.
     

NA SLOVENSKU


Keďže Slovenskom prechádza pomyselná kultúrna hranica, udomácnili sa u nás tradície typické na západe (šibačka) i východe Európy, kde je zvykom polievanie. Dnes už ale nie je ničím výnimočným, privítať na Veľkonočný pondelok šibačov ozbrojených korbáčmi i vedrom vody či voňavkou. Oblievanie má dievčatám zabezpečiť zdravie po celý ďalší rok, keďže sa považovalo za očistné. Šibanie korbáčom spleteným z ôsmich prútikov vŕby zas malo zabezpečiť znovuobnovenie sily, rastu a zdravia dievčat. Odmenou šibačom býva zdobené či maľované vajíčko nazývané kraslica, dnes ale môžete šibačov odmeniť i vajíčkom z čokolády.
 
 

VEĽKONOČNÁ VÝZDOBA
 

Na záver pre vás máme dva tipy na jednoduchú veľkonočnú výzdobu, ktorú zvládnu vytvoriť aj deti.
 
BALÓNIKY
 
Všimli ste si niekedy, že nafúknuté balóniky pripomínajú tvarom vajíčka? Keď si zaobstaráte farebné, tak ich na rozdiel od vajec nemusíte pracne farbiť. Stačí teda, keď namaľujete rôzne ozdoby, aby pripomínali veľkonočné vajíčka. Použiť môžete akúkoľvek farbu, ktorá na nich bude držať - najlepšie sú asi klasické tempery.
 
ZAJAČIK
 
Na zajačika potrebujete starú ponožku, ryžu, povrázok a čiernu fixku alebo farbu, poprípade ešte stuhu na mašľu.
Do ponožky nasypte ryžu a potom ponožku dvakrát previažte - navrchu a potom o kus nižšie - tak vznikne telo a hlavička. Zvyšok ponožky rozstrihnite na polovicu a vytvarujte ušká. Na záver nakreslite oči a nos a ozdobte farebnou mašľou. A je hotovo.