Každý rozchod je nepríjemný a situácia je ešte náročnejšia, ak je vo vzťahu aj dieťa. Pokiaľ ide o rozvod manželstva, o dieťati automaticky rozhoduje súd. Ak partneri nie sú zosobášení a dokážu sa dohovoriť, nie je nutné o starostlivosti rozhodovať na súde.

Návrh na úpravu styku


Najhoršia je varianta, kedy sa rodičia ohľadom starostlivosti o dieťa nedohodnú ani s pomocou mediátora. V týchto prípadoch je nutné, aby jeden z rodičov podal návrh na súd pre úpravu styku. Návrh spíše priamo rodič a podá ho na okresný súd v meste, v ktorom má dieťa trvalé bydlisko. Na podanie návrhu je potrebný rodný list dieťaťa a osobné údaje rodiča. Návrh sa následne odošle na súd, ktorý približne do mesiaca pošle predvolanie. Dovtedy majú obaja rodičia právo styku so svojím dieťaťom, takže je nutné, aby boli schopní sa v tomto čase dohovoriť. Rodičia si navzájom nesmú brániť, aby vídali potomka. Samozrejme ak ide o malé dieťa, ktoré je dojčené, je potrebné, aby s ním bola väčšinu dňa matka.
 
 
Niekedy dochádza aj k tomu, že sa jeden rodič vyhráža druhému políciou a odobratím dieťaťa. Polícia ale nemôže nijako zasiahnuť a nemá právomoc na to, aby dieťa jednému z rodičov odobrali. Ak dieťa nie je v neprijateľných podmienkach, situácia sa musí vyriešiť iba dohováraním rodičom a čakaním, kým dôjde k právoplatnému rozhodnutiu súdu.
 
Iná situácia ale nastáva, ak sa jeden rodič vyhráža únosom dieťaťa. Pokiaľ o vyhrážaní existujú dôkazy, vyhrážajúcemu rodičovi nemusí byť umožnené byť s dieťaťom osamote. To platí aj v prípade, ak je pravdepodobné, že rodič s dieťaťom chce prejsť cez hranice. Bez súhlasu druhého rodiča je to totiž zakázané.


Starostlivosť o dieťa po rozvode

 
Ak súd rozhodne o striedavej starostlivosti, znamená to, že obaja rodičia sa budú o dieťa starať rovnako. To môže vyzerať napríklad tak, že jeden týždeň bude dieťa u mamy a druhý týždeň u otca. Pri oboch rodičoch by malo mať dieťa svoje zázemie, oblečenie, hračky a ďalšie potreby. V tomto prípade budú mať obaja rodičia tiež rovnaké právo rozhodovať o všetkých veciach, ktoré sa ich dieťaťa týkajú. Preto v týchto prípadoch nie je väčšinou stanovená výška alimentov a obaja rodičia majú vyživovaciu povinnosť k dieťaťu rovnakú. Súd ale môže rozhodnúť inak, ak jeden z rodičov zarába výrazne viac, než ten druhý.
 
Niektorí odborníci sa k tejto starostlivosti stavajú skepticky až odmietavo. Podľa nich potrebuje dieťa jedno zázemie a jedno miesto, kde bude mať svoj domov. To, že dieťa stále prechádza medzi obomi rodičmi podľa nich spôsobí nakoniec to, že nemá zázemie nikde a získa pocit, že nikam nepatrí. Navyše podľa skúseností detí, ktoré v striedavej starostlivosti vyrastali, žijú "v kufri" a než sa poriadne porozhliadnu a zabývajú, už sa musia zase baliť. Výhody sú, že dieťa má pravidelný kontakt s obomi rodičmi, obaja ho vychovávajú, a tak nepríde ani o ocka ani o mamu.
 
Vo výsledku záleží na konkrétnej situácii a rodičoch, či sa zariadia tak, aby dieťa bolo šťastné a cítilo rodičovskú lásku od oboch rodičov, alebo či sa naopak bude cítiť nepríjemne.
 
 

Ako dieťaťu pomôcť?


Vlastná izba

Čím je dieťa staršie, tým je pre neho dôležitejšie mať súkromie. V období puberty je táto potreba najsilnejšia a potomok vo svojej izbe často trávi drvivú časť dňa. Ak je byt malý a vlastná izba nie je možná, je dobré pre dieťa vyhradiť aspoň časť izby, ktorú môžeme ohradiť napríklad závesom alebo nábytkom. Je tiež dôležité, aby priestor, ktorý patrí dieťaťu, bol skutočne len jeho a po dobu, kedy je u druhého rodiča, ho nikto iný nevyužíval (ďalšie deti, nový partner, návštevy, atď). Dieťa bude mať oveľa lepší pocit, ak po týždni príde a všetky veci bude mať na svojom mieste a bude vedieť, že jeho súkromie nikto nenarušil.
 
Neohovárať

O bývalom partnerovi si môžeme myslieť čo chceme, ale sťažovať sa je lepšie svojim priateľom. Musíme si pamätať, že dieťa je napoly od mamy a napoly od otca, a pokiaľ mu povieme "Tvoj otec nestojí za nič," je to, ako by sme mu povedali "Ty nestojíš za nič." Je teda dobré si svoje výhrady k druhému rodičovi nechať pre seba a namiesto toho sa dieťaťa neutrálne opýtať "Tak ako bolo u otecka?". Keď s druhým rodičom prestanete bojovať, neznamená to, že ste prehrali, vzdali sa a nemáte hrdosť. Znamená to, že robíte maximum pre to, aby z vášho dieťaťa vyrástol vyrovnaný a zdravo sebavedomý človek.
 
 

Nenahradzovať

Je veľmi pravdepodobné, že si každý rodič časom nájde nového partnera. Pre dieťa to môže byť ťažký okamih, kedy sa bojí o svoje miesto vo vašom živote. Rovnako ako je treba dieťa pripraviť na príchod súrodenca, je dobré ho pripraviť na príchod nového partnera. Je dôležité, aby dieťa vedelo, že ho neprestanete mať radi a že pre vás bude stále dôležité. Preto si každý deň nájdite chvíľku (napríklad pred spaním), kedy s ním budete o samote a bude vám môcť povedať, čo sa stalo v ten deň zaujímavého, čo ho trápi a nad čím premýšľa. Nenúťte svoje dieťa, aby malo rado vášho partnera. Čím viac ho budete do vzťahu tlačiť, tým viac sa bude brániť. Je možné, že s ním nebude vychádzať (a nemusí to byť tým, že ho k tomu navádza druhý rodič, ako vás pravdepodobne hneď napadne).
 
Pokúsiť se o dohodu

Pretože každý z rodičov žije inak a má doma nastavené iné pravidlá, dieťa má u každého trochu iný režim. Je ale dobré, ak sa rodičia dohodnú na aspoň základných veciach, aby dieťa nemalo nakoniec chaos v tom, čo je správne a čo nie.