Treskúca zima presne pred tridsiatimi rokmi. Ostrý mráz štípal na lícach a zaliezal až pod kožu. Tisícom ľudí po celom Československu to však nezabránilo, aby vyšli do ulíc. Mali k tomu výborný dôvod - boj o vlastnú slobodu. 
 
 
Ako nevídaný ruch v búrlivo sa meniacej krajine vnímala partia detí z okresného mesta? Priam dokumentárna reportáž spomienok zabalená v príbehu rozpráva, ako celú situáciu vnímali tí, ktorých sa dotýkala snáď najviac. Výsledkom je pútavý komiks určený pre dnešných čitateľov od 10 rokov - Trikolora. Autori Martin Šinkovský a TICHO762 sa pred jeho vytvorením neváhali spýtať svojich rovesníkov na to, čo im najviac utkvelo v pamäti z revolučného roku 1989 a aké problémy vtedy najviac riešili. Výsledné spomienky a nevšedné zážitky pretavili do príbehu plného autentických príhod, ktoré zažívajú vymyslené postavy v príbehu o Nežnej revolúcii.
 
 
Jednou z nich je desaťročný Robert, ktorého spočiatku viac než demonštrácie na námestiach zaujíma vyvádzanie s kamarátmi zo sídliska. Všetko sa ale rýchlo zmení po tom, čo Robertov starší brat Jozef príde domov s prúžkom látky v národných farbách pripevnenej na kabáte - s trikolórou. Nadšený a (ne)správne vlasatý brat rozpráva súrodencom Máji a Bertovi fantastické a až neuveriteľné historky o davoch ľudí v uliciach, vystrašených politikoch i novom svete, aký si deti zatiaľ nedokážu predstaviť. Aj keď im je zo začiatku smutno za zrušeným pionierskym zväzom a nevedia si zvyknúť na to, že učiteľov v škole už nemajú oslovovať súdruhovia, rýchlo zisťujú, čo je teraz najdôležitejšie - zohnať trikolóru a vyjsť do ulíc.
 
 
Ak je ešte niekomu výsledok Nežnej revolúcie neznámy, komiks Trikolora rozhodne potrebuje. Príbehová línia komiksu je naviac prešpikovaná výstrižkami z dobových novín - článkami, reklamami a dokonca i krížovkou, čím je komiks ešte živší, autentickejší a dokonca interaktívny (schválne - skúste si krúžovku sami vyplniť). Mladých čitateľov určite poteší i slovníček dnes už nepoužívaných pojmov a mien ako “disidenti”, “káder” či “súdruh” a “súdružka”, ktoré celý príbeh ešte viac objasnia. Nechýba ani časová os udalostí revolúcie. Komiks Trikolora doplnila svojim jedinečným predhovorom sama tvár Nežnej revolúcie Marta Kubišová, čím autorom splnila ich sen. A vám sa vďaka tomu všetkému dostáva do rúk pútavý a vydarený komiks o tom, ako tri farebné pruhy doviedli krajinu až k vytúženej slobode.

Knihu Trikolora, ktorú spolu vytvorili Martin Šinkovský a TICHO762, vydalo nakladateľstvo CooBoo v Prahe v roku 2019.
 
 
Knihu si môžete kúpiť tu.