Poznáte súťaž Bambini litera, ktorú už štvrtým rokom usporadúva spoločnosť Skanska? Ide o literárnu súťaž pre deti prvého stupňa základných škôl, kde je stanovená téma, na ktorú deti napíšu krátku rozprávku a tú pošlú do Skansky. Následne sa vyberie dvadsať najzaujímavejších príbehov, z ktorých vznikne kniha. Výťažok predaja ide na dobročinné účely. 
 
Prvý ročník bol zameraný na domov, v treťom malí spisovatelia písali na tému priateľstvo a tohtoročný bol venovaný prírode. 19. októbra 2019 prebehol krst knižky, na ktorom sa odhlasovalo, ktorá nadácia získa výťažok. Deti z celej českej republiky poslali cez 400 príbehov, z ktorých Skanska spoločne s nakladateľstvom Albatros vybrala dvadsať. Tie si teraz môžete prečítať v Štvrtej knižke rozprávok od detí pre deti
 
 
Krátke poviedky sú maximálne na dve stránky a v knižke nájdete mnoho veľkých obrázkov od ilustrátorky Martiny Matlovičovej. Ide teda o ideálne čítanie pre začínajúcich čitateľov. Príbehy sú zrozumiteľné, bez zložitých obratov a pokiaľ sa nejaké zlo objaví, tak je vždy premožené dobrom. Nie je sa teda treba obávať desivých nočných mor a knižku pokojne čítajte na dobrú noc. 
 
Aj keď určite viete, že detská fantázia je bez hraníc, prekvapí vás, čo všetko malých spisovateľov napadlo. Síce tu nenájdete vedecké fakty a reálne popisy, ale v niektorých dielkach zistíte, že deti často vedia viac, než by ste čakali a že v názoroch na aktuálne problémy nezaostávajú za dospelákmi. 
 
Niektoré poviedky sú bájky, v ktorých okrem podarenej zápletky nájdete i ponaučenie. V ďalších príbehoch je ukázané, ako by sa ľudia mali chovať k prírode a čo by sa mohlo stať, keby si ju nevážili. Tretiu časť tvoria milé rozprávky, kde sa hlavní hrdinovia musia vyrovnať s menšou či väčšou nepríjemnosťou. 
 
 
Knižka bude baviť školákov aj predškolákov, ale zaujímavá je rozhodne i pre rodičov. Môžete ju brať ako takú sondu do detskej hlavičky - zistíte, ako deti premýšľajú, nad čím uvažujú a ako podľa nich vyzerá lepší svet. Trebárs sa potom môžete baviť so svojimi deťmi o tom, ako sa chovať v lese, čo si myslia o farbách zvieratiek alebo o tom, ako by na svete bolo smutno bez rastlín. 
 
Štvrtá knižka rozprávok od detí pre deti s ilustráciami Martiny Matlovičovej bola vydaná nakladateľstvom Edika v roku 2019 a môžete si ju zakúpiť TU