Je všeobecne známe, že po narodení bábätka sa množstvo vecí zmení. Napríklad zistíte, že váš pôvodne priestranný byt s kopou úložného priestoru je rázom plný oblečenia, plienok, hračiek a detských olejčekov alebo mastičiek. Poďme sa teda pozrieť na to, ako ušetriť miesto aspoň hračkami. Existujú totiž aj také, ktoré nezaberú toľko miesta a deti ich proste milujú. Aké to teda sú? 


1) Hojdačka 

Ktoré dieťa nemá rado hojdanie? Na detských ihriskách ide o najvyťaženejší herný prvok, ktorý baví ako batoľatá, ktoré sa sotva naučili sedieť, tak aj puberťákov alebo (priznajme si to) i nás, dospelých.  Navyše vám doma nezaberie žiadny priestor - môžete si ju totiž zavesiť medzi dvere (napríklad v kuchyni alebo detskej izbe, skrátka kdekoľvek, kde ju chcete mať) a keď ju nebudete používať, je možné ju zvesiť, či odložiť napríklad na klinec nad dvermi. 
 

2) Trampolína

Na trampolíne sa taktiež vybláznia snáď všetky vekové kategórie a rozhodne vaše deti neprestane len tak baviť. Večer ju môžete jednoducho strčiť pod posteľ, aby nezavadzala. 

3) Rebrina + šmykľavka

Pokiaľ sa vaše deti radi všade šplhajú, lezú a milujú výšky, je toto hračka presne pre ne. Keďže je prišraubovaná k stene, v celej izbe uberie iba približne desať centimetrov štvorcových. Naviac si k nej môžete zadovážiť aj šmykľavku, na ktorej budú deti cez deň vyvádzať a večer sa oprie o stenu, čo je opäť ďalšia úspora miesta. 

4) Tabule

Myslíte, že kriedami sa maľuje iba na chodník, alebo v škole? To je ale omyl! Stačí si zaobstarať špeciálnu tabuľovú farbu, ktorou natriete ľubovoľnú časť steny, dáte deťom kriedy a mokrú hubku a môžu si kresliť pokojne celý deň. (Na plechovke s tabuľovou farbou je síce napísané, že sa má natierať na drevené alebo kovové predmety, ale aj na stene paneláku drží parádne!  
 

5) Praktické hračky

Určite ste niekedy postrehli, že aj keď dieťaťu predložíte kopec hračiek, aj tak ho zaujme najviac nejaká obyčajná vec, ako napríklad šiška, alebo plastová lyžička. To môžete využiť pri hraní doma. Uvidíte, že ho budú baviť na prvý pohľad nudné aktivity, ako je presypávanie šošovice, maľovanie prstom do múky alebo prelievanie vody z jednej misky do druhej (potom prípadne sušenie kaluže handrou). Samozrejme ale musíte počítať s tým, že dieťa potom nebude úplne čisté.
 

6) Zapojte ho

Na predchádzajúci bod nadväzuje priame zapojenie detí do chodu domácnosti. Nechajte ho, aby vám pomohlo s varením a robilo veci, ktoré zvládne. Môže napríklad prisypávať hrozienka do cesta na bábovku, vybrať a roztriediť príbor z umývačky, či trebárs utrieť stôl. Možno vám príprava jedla bude trvať dlhšie, ale dieťa sa naučí pomáhať, čo neskôr určite oceníte. 
 
 
Tak akú hračku si vyskúšate?