More sa z brehu zdá byť nekonečne široké, ale aj osamelé. Obzvlášť malému Jonášovi, ktorému pohľad naň pripomína príbehy jeho starého otca. Rozhodne sa preto postaviť si loď a vydať sa na plavbu až k bájnemu miestu známeho zo starkého rozprávania; až tam, kde sa more stretáva s oblohou…
 
 
Ani vy nebudete veriť, na aké miesta sa podarilo Jonášovi doplaviť. Ešte, že celú knihu sprevádzajú ilustrácie rozlievajúce sa po rozmerných stranách knihy, pomedzi ktoré tu a tam pláva text. Ilustrácie svojou kúzelnou atmosférou a až surreálnymi výjavmi dokážu vrátiť aj toho najvážnejšieho dospeláka do krajiny detskej fantázie. Ich magické čaro citlivo rozpráva krátky, no určite nie strohý príbeh, pre ktorého pochopenie treba dokorán otvoriť nie len oči, ale hlavne srdce.
 
Autormi knihy sú bratia Eric a Terry Fanovci. Terry kreslil obrázky lietadiel ešte skôr, než sa naučil hovoriť a pozdejšie po nociach vymýšľal čarovné príbehy. Erik má zase vášeň pre zbieranie starých hodiniek a bicyklov. Obaja vyštudovali výtvarné umenie a časom začali spisovať a ilustrovať svoje fantastické predstavy do kníh pre deti. Ich debutom bola kniha Nočný záhradník (zatiaľ bez nám blízkeho prekladu), slovenským čitateľom sa prvýkrát predstavujú knihou preloženou do češtiny Moře potkalo oblohu.
 
 
Knižka už na prvý pohľad zaujme svojím rozmerom a bohatými ilustráciami. Jej kúzlo však na obálke nekončí, ale len začína. Tak trochu fantastický príbeh je určený deťom od troch rokov, dojme však aj rodičov, ktorí si s nimi budú čítať. Citlivým spôsobom hovorí najmenším o strate blízkeho človeka, ale i o prekonávaní smútku, ktorý niekedy trvá príliš dlho. Príbeh tak síce dojme, ale nevydesí a zároveň dodá nádej.
 
Kniha Moře potkalo oblohu, ktorú spoločne napísali a ilustrovali Eric a Terry Fanovci, vydalo nakladateľstvo Albatros v Prahe v prvom vydaní v roku 2019.

Knihu si možete kúpiť tu.