Proč ten ptáček z větve nespadne


Aj keď sa počas života nikdy nestretli, ich tvorba si k sebe predsa našla cestu. Spojenie práce všestranného umelca Josefa Čapka a básnika Jana Skácela vyústilo do neobyčajného súznenia v podobe detských knižiek Kam odešly laně a Proč ten ptáček z větve nespadne. Druhá spomenutá knižka vyšla nedávno v najnovšej podobe v nakladateľstve Vyšehrad.
 
moudrý pták
Nie je jasné, s akým zámerom nakreslil pastelom Josef Čapek množstvo obrázkov zvieratiek; možno vznikli len z dlhej chvíle, možno mali poslúžiť ako ilustrácie do ďalšej knižky. Tá by patrila na výslnie k deťmi obľúbenému Povídání o pejskovi a kočičce, ktoré je jedno z mnohých diel (určených nie len deťom) staršieho z bratov Čapkovcov. No nestalo sa tak a kresby by možno ostali nepovšimnuté...
 
Nebyť Jana Skácela. Významnému básnikovi moravského pôvodu učarovali Čapkove kresby zvierat natoľko, že sa rozhodol doplniť každé jedno pastelom vyhotovené dielo vlastnou básničkou. Jeho zásluhou tak vznikla ucelená zbierka plná nežných básní s motívmi zvierat určených detskému čitateľovi, či skôr poslucháčovi mamičkinho alebo oteckovho predčítania. Básne ako ďalekohľad ukazujú vo veselých i poučných veršoch žabky či lesné srnky. Ich čítanie sa podobá prechádzke v lese za dedinou i návšteve zoologickej záhrady; je  ako tiché pozorovanie zvieratiek v húštine so zatajeným dychom.
kos 
 
Útla a ako vtáčik na vetve drobunká knižka možno nepritiahne pozornosť detí tak rýchlo, ako to dokážu moderné, obrovské pop-upové publikácie s množstvom vyskakovacích obrázkov v šialených farbách, ktoré sem-tam dopĺňa jednoduchý text. Ale bola by škoda minúť ju a nechať ležať v kníhkupectve. Pretože ak sa už raz s deťmi začítate do hravých veršíkov o rybkách v bystrej vode, leopardovi či drozdovi ťahajúcom zo zeme dážďovky, objavíte spolu kúzlo jedinečných okamihov, ako ho v poézií dokázal zachytiť Jan Skácel. Deťom tak otvoríte bránu do sveta hodnotnej literatúry, ku ktorej sa časom budú radi vracať nie len v spomienkach na spoločné čítanie, ale aj v knižniciach či kníhkupectvách.
 
Kniha Proč ten ptáček z větve nespadne, ktorú napísal Jan Skácel na motívy kresieb Josefa Čapka, vyšla v roku 2019 v nakladateľstve Vyšehrad v Prahe v treťom vydaní.

Knihu si môžete kúpiť tu.