Vek slovenských prvorodičiek sa pohybuje okolo tridsiatky, a tak by sa mohlo zdať, že mladší rodičia už sú na vyhynutie. Preto si v tomto článku zhrnieme pozitíva mladých mamičiek a oteckov, a kto vie - možno niekoho z vás namotivujeme a mladých rodičov začne pribúdať.
 
Rýchlejšie sa vžijete do novej úlohy

Pred chvíľou ste bývali u rodičov alebo s partiou kamarátov, často ste boli celú noc hore a nevynechali ste žiadny hlučný koncert? Potom sa nemusíte svojej novej životnej roly vôbec báť. Bábätko vás nenechalo už dve noci vyspať sa? Žiaden problém, na to ste predsa zvyknutí. Už týždeň nemáte čas na upratovanie bytu? Zrejme ste si toho ani nevšimli, pretože v chaose ste žili doteraz. Proste ste ešte nemali čas na to stať sa zodpovedným dospelým človekom, ktorý chodí spať večer o deviatej a každý deň zotrie prach.

Budete si spolu rozumieť

Asi budete rodič, ktorý častejšie prižmúri oko. Alebo obe. Pretože si ešte veľmi dobre pamätáte, ako ste dostali tú poznámku za rozprávanie na hodine a ako vám hrozilo prepadnutie z chémie. A až pôjde vaša dcéra na prvú párty, poprajete jej, nech si to tam užije a sami pôjdete tiež.
Nad najnovšími módnymi výstrelkami alebo nad novými slovami, ktoré frčia medzi pubertiakmi, nebudete nechápavo krútiť hlavou, ale bude vám to pripadať normálne. A keď budete mať šťastie, tak sa za vás nebude váš potomok hanbiť pred spolužiakmi a možno vás nejakému predstaví.
 

Občas si vás pomýlia so starším súrodencom

Nikdy sa vám nestane, že by si vás niekto pomýlil s babičkou. Naopak, pri vyzdvihovaní zo škôlky sa spýtajú, či by ste mohli nabudúce vziať sestričke náhradné pančušky.

Kariéra

Keď sa budete po materskej vracať do práce, ostatné ženy tam budú ešte len odchádzať. Budete teda o pár rokov napred a môžete si bez starostí budovať kariéru.

Kamarátky

Vďaka tomu, že ste zatiaľ pravdepodobne jediná z vašej partie, ktorá má dieťa, nemusíte sa obávať hromady nevyžiadaných rád od kamarátok. Naopak pre ne bude všetko nové a vaše dieťa im bude pripadať rozkošné.
Okrem toho vám budú rozprávať o svojich single bezstarostných životoch a vy sa tak nemusíte obávať, že by ste od narodenia dieťaťa riešili už len mamičkovské problémy. Vaše kamarátky vás budú stále držať v centre diania.

Opatrovacie babičky

Vaši rodičia síce stále pracujú, ale vďaka tomu, že sú mladí, majú veľa energie. A ak sa vám podarí byť prvá v rodine, ktorá im porodí vnúča, máte pre svoje dieťa privilégium nejrozmaznávanejšieho bábätka.
 

Druhé dieťa

Ak si pamätáte pôrod, zrejme ďalšie dieťa v dohľadnej (i vzdialenejšej) dobe nechcete. Vďaka tomu, že ste ale rodila mladá, máte teraz veľa rokov na rozmyslenie sa, či podľahnete biologickým hodinám alebo nie. Len si predstavte, že by ste prvé dieťa porodila v 36 a nechcela jedináčika. Musela by ste zaťať zuby, potlačiť spomienky na pôrod a pustiť sa do ďalšieho.
 
S tým súvisí aj väčší vekový rozdiel medzi deťmi. To je predsa tiež výhoda! Až na vaše prvé dieťa polezie puberta a už pre neho nebudete milovaná mamička, ale "matka" a bude sa odťahovať pri vašom pokuse o objatie, budete mať doma bábätko! Nielen, že tak máte niekoho na maznanie, ale aj najdrsnejší puberťák zmäkne zo svojho malého bračeka alebo sestričky. Vďaka tomu občas vylezie zo svojej izby a tak budete môcť rýchlo odniesť kopu riadu, ktorá sa tam už niekoľko dní hromadí.
 
A výhody nekončia. Pretože staršiemu dieťaťu budete dopriavať pomerne dosť slobody, možno začne aj trošku túžiť po pozornosti a možno vám samo začne rozprávať, ako bolo v škole a čo je nové.

Užijete si život

Kým v dvadsiatich si vaši rovesníci veselo užívali bezstarostnú mladosť a vy ste prebaľovali nemluvňa, o pätnásť rokov neskôr sa tieto role prehodia. Vaše kamarátky budú riešiť prvé zúbky svojich detí a vy si môžete užívať. Cestovať, jazdiť na koncerty a chodiť za kultúrou. Navyše už zarábate, takže ste vo výhode oproti vašim dvadsaťročným spolužiakom, ktorí si na všetko museli šetriť z vreckového.
 

Viac energie

Až pôjdete so svojou ratolesťou na ihrisko, nebudete len sedieť na lavičke a z diaľky monitorovať situáciu. Budete sa s ním šmýkať, hojdať a stavať poriadne hrady z piesku. A nielen, že sa s ním budete veľmi radi hrať na skalpovania indiánov alebo čajový večierok princezien, ale pravdepodobne sami budete vymýšľať príbeh a vyrábať indiánske čelenky, aby boli čo najskutočnejšie.
 
Veď ste sa ešte nedávno sami takto hrávali a prestali ste len preto, že sa pre dospelého už nehodí skákať dookola okolo totemu. Teraz to ale holt robiť musíte kvôli dieťaťu, nie je to tak?

Čo teda z článku vyplýva? Byť mladým rodičom je skvelé, tak ak sa vás to týka, dosýta si to užite!

A vy, čo nie ste mladí rodičia, nezúfajte! Určite raz napíšeme aj článok plný výhod tých starších, rozumnejších a rozvážnejší mamičiek a oteckov.