Kniha Bylinkové pohádky od autorky Jany Burešovej

 
Kde bolo tam bolo, za siedmimi horami a za siedmimi dolinami, vzklíčil v hlave spisovateľky Jany Burešovej nápad. Nenechala ho prerásť ostatnými myšlienkami – pekne si ho pestovala; zasadila ho do úrodnej pôjdy svojej predstavivosti, polievala inšpiráciou a krásnymi slovami, až kým z neho nevyklíčili rozkvitnuté, utešené Bylinkové pohádky. Do svojej ucelenej knižnej podoby dorástli pod záštitou nakladateľstva CPress.
 
02
 
Kníhkupectvá začiatkom roka rozvoňala zbierka osemnástich nezvyčajných rozprávok. Naoko sa podobajú rozprávaniu pred spaním, aké poznáme od starých rodičov; v povedomých príbehoch uvedených magickými formulkami bojujú proti zlu a krivde spravodliví králi, princovia zápasia proti drakom či čarodejom, chytrým mládencom pomáhajú kúzelné víly – odmenou býva nie raz ruka samotnej princeznej. Okrem kúzla a vynaliezavosti sa však postavy dočkajú aj nečakanej pomoci, liečivé bylinky dokážu zachrániť aj celé kráľovstvo! Všetky nájdeme aj v našom svete – v záhradách či na lúkach – a skutočne pomáhajú akoby mávnutím čarovného prútika. Čitatelia, deti, rodičia aj hlídačky sa vďaka Bylinkovým pohádkám zoznámia s účinkami rastliniek ako levanduľa, rozmarín či repík.

Ponaučenie čaká na malých zvedavcov nie len v obsahovo bohatých príbehoch, ale nájdu ho aj v zhrnutí na konci každej rozprávky. To pôsobí trochu nadbytočne, keďže úlohou čitateľa je predsa, aby sám objavil múdrosť skrytú v rozprávke. Je to zároveň najväčšia radosť a zmysel samotného čítania. Okrem toho sú vďaka zhrnutiu na záver čitatelia ukrátení o možnosť objaviť v texte vlastnú múdrosť, tých sa v rozprávkach skrýva nie raz viac, ako len jedna jediná. Naopak odhalenie zázračnej bylinky z rozprávky príde na záver každého príbehu vhod – autorka k názvom doplnila aj čarovnú vlastnosť každej rastliny.
 
03
 
Všetky rozprávky sú prikrášlené hravými a veselými ilustráciami od známej výtvarníčky Aleny Schulz. Tie dotvárajú príbehy na dvoch rovinách – pred očami čitateľov sa tak vyfarbuje kúzelný svet plný dejov, na druhej strane rozprávky zas spoznávajú spomínané bylinky na takmer  realistických ilustráciách. S ich pomocou by sa liečivé rastlinky dali ľahko spoznať aj v záhradke. Nie len ilustrácie, ale aj zaujímavý nápad rozkvitnutý v do poučných rozprávok zaručuje, že knižka Bylinkové pohádky zožne medzi čitateľmi vavríny úspechu.
 
Kniha Bylinkové pohádky, ktorú napísala Jana Burešová a ilustrovala Alena Schulz, vyšla v roku 2019 v nakladateľstve CPress v Brne.

Knižku si môžete kúpiť tu.