Pamätáte si, čím ste chceli byť, keď budete veľkí? A viete, čím by si priali byť vaše deti? Určite vás neprekvapí, že sa medzi detskými snami opakujú stále rovnaké povolania. Je to logické, pretože asi málokto v piatich rokoch vie, že existuje práca ako demograf, účtovníčka alebo realitný maklér. Zato každé dieťa sa stretlo s lekárom alebo smetiarom.
 
Akých pätnásť povolaní si teda deti podľa americkej štúdie najčastejšie vybrali ako svoje vysnívané?
 
Tanečník/choreograf
Toto je želanie hlavne dievčat, ktoré by si priali byť krásnou a nežnú baletkou. Veľa z nich navštevuje rôzne tanečné krúžky a rady predvádza aj doma rodičom, aké ladné pohyby sa naučili. Až vekom im ubúda energia a s ňou aj túžba po profesionálnom tancovaní. ☺

Herec
Hercom alebo herečkou by chcel byť snáď každý z nás. Na prvý pohľad totiž vidíme len tie klady - budeme slávni, obľúbení a naša práca bude spočívať v tom, že sa budeme hrať na princeznú, vílu alebo napríklad úspešnú ženu, ktorá má skvelý život - kto by to nechcel? Navyše si budeme môcť vyskúšať všakovaké oblečenie a okolo nás budú určite samí krásni princovia.
 

 
Muzikant
Ďalšia z umeleckých profesií. Väčšina detí miluje spev a hru na hudobné nástroje. Veľa z nich chodí aj na rôzne krúžky, kde sa v hre alebo speve zdokonalia a pretože je to zábavná činnosť, ktorú predvádzajú mileradi aj zadarmo, snívajú o tom, že raz toto bude ich pracovnú náplň. Spievať a k tomu hrať na klavír. Alebo na bicie.

Učiteľ
Obľúbená hra malých detí je na školu. A každý chce hrať pani učiteľku, ktorá môže písať kriedou na tabuľu, má dlhé ukazovátko a navyše píše červeným perom jednotky a päťky. K tomu je to autorita, takže tých neposlušných žiakov pokojne pošle na hanbu. A tiež im napíše poznámku. Červeným perom!

Vedec
Povolanie vedca je pre deti (a pre mnohých dospelých) fascinujúce. Pozerá sa do mikroskopu, hrá sa so skúmavkami a rôznymi farebnými tekutinami, ktoré bublú, penia a prskajú, a navyše potom vynájde liek na rakovinu a všetci ho majú radi, sú mu vďační a dajú mu veľa peňazí. Alebo to tak nie je?

Športovec
Pri športovcoch je to podobné ako u muzikantov - veľa z detí chodí na hudobný krúžok a rovnako tak je veľa detí, ktoré chodia na krúžky športové. Či už ide o plávanie, futbal alebo gymnastiku. Deti to baví, vybláznia sa pri tom, a keď sú v tom dobré, tak ich to baví dvojnásobne. A každý by si predsa prial prácu, ktorá ho bude baviť.

Hasič
Hasiči jazdia tým veľkým červeným autom, čo húka, bliká a jazdí hrozne rýchlo. A navyše sú to záchrancovia životov - skutoční muži, čo uhasia požiar a vynesú všetkých ľudí z horiaceho domu. Každý má rád hasičov.

Detektív
Detektív má lupu, dlhý kabát a je naozaj veľmi šikovný. Všetky záhady, nad ktorými si ostatní márne lámu hlavu, vyrieši raz-dva. Hra na detektívov je ďalšou obľúbenou detskou aktivitou - len málokto sa však chce hrať na vraha či lupiča.

Spisovateľ
Každý vie, aká ohromná je detská fantázia. Nemusí riešiť účty, pracovné povinnosti a to, čo bude na večeru, takže deti majú v hlave priestor na nespočetné množstvo príbehov. A niektoré z nich chcú tie príbehy preniesť na papier, aby si tie úžasné dobrodružstvá, ktoré v mysli prežívajú, mohli prečítať aj ostatní.

Policajt
Rovnako ako hasič, je aj policajt obľúbeným povolaním hlavne u chlapcov. Policajta opäť vnímajú ako naozajstného hrdinu, ktorého všetci obdivujú. Nosia pri sebe zbraň, môže jazdiť hrozne rýchlo, keď naháňa zlodejov a bez strachu zatýka tých najväčších zločincov.
 

 
Astronaut
Nasadnúť do raketoplánu a vypraviť sa ďaleko od našej Zeme - do vesmíru. Preskúmavať planéty, kde nikdy nebol žiadny živý tvor. Stretnúť sa s mimozemšťanmi. Vyskúšať stav beztiaže. Čo viac treba dodať?

Pilot
Kto by nechcel riadiť obrovské lietadlo plné ľudí? Stať sa hrdinom, keď bezpečne pristane na morskej hladine, alebo bez škrabancov preletí nebezpečnou búrkou?

Veterinár
Každé dieťa miluje zvieratá. A každé dieťa by im chcelo pomôcť, keď si ublížia. Obviazať im labku, poškrabkať za uchom a dať im piškótu ako medicínu. A hneď je to lepšie.

Právnik
Veľmi dôležitý pán, ktorý sa neustále tvári prísne, je neskutočne šikovný a bojuje proti všetkým zločincom na svete - nebojuje však päsťami, ale inteligenciou!

Lekár
Ako už bolo spomenuté, s lekárom sa stretáva pravidelne každé dieťa a tak si ich veľa z detí berie za vzor. Tiež by chceli nosiť biely plášť, pichať injekcie, predpisovať lieky a počúvať, ako pacientom bije srdce.

V našej republike by určite výsledky vyzerali trochu inak, navyše mnohé záleží aj na vekovej skupine opýtaných detí - mladší preferujú prácu predavačky alebo vodiča autobusu, starší budú chcieť byť kaderníčkou alebo automechanikom. A tiež záleží, akú prácu robia rodičia - keď má niekto za mamičku učiteľku, pravdepodobne bude ako malý tiež túžiť byť učiteľkou, aby bol ako mamička.
 

 
Určite je dobré deti podporovať, aj keď si vyberú povolanie, ktoré by ste si pre svoje deti nepriali (smetiar), alebo ktoré je celkom nereálne (krotiteľ levov). Do dospelosti sa tie sny určite stokrát zmenia, takže nie je dôvod, aby ste deti odrádzali a kazili im naivné sny. Veď nikomu neublíži, keď si Ferko bude priať byť krotiteľom levov a každý deň bude trénovať Rexa. Alebo keď Majka bude písať od rána do večera poviedky - určite si ich raz rada prečíta.
 
Budeme radi, keď nám napíšete, aké povolanie ste si ako malí vybrali vy a čím ste sa nakoniec stali. A nezabudnite - nikdy nie je príliš neskoro, stále sa ešte môžete tou letuškou alebo pilotom stať. ☺